A- A A+

"Balkan textile" prekretnica za investitore u novopazarski kraj

Treći međunarodni sajam tekstila u Novom Pazaru zvanično je otvorio potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić. Obilasku štandova prethodilo je i obraćanje ambasadora Turske u Srbiji, Mehmed Kemal Bozaja, kao i gradonačelnika Novog Pazara, dr Meha Mahmutovića . Interesovanje za učešće na sajmu je izuzetno, što je rezultiralo raznovrsnošću ponude.

Ljajić je , otvarajući manifestaciju, istakao da potencijali u partnerskim odnosima Srbije i Turske nisu iskorišćeni u dovoljnoj meri, uprkos izuzetnoj saradnji. "Pazar treba i biće ponovo centar tekstilne industrije. Vraćanje starim vremenima u pogledu proizvodnje je iluzija. Moramo i možemo postaviti nove temelje proizvodnje, uspostaviti novu mrežu poslovanja u skladu da samoodrživošću i potrebama savremenog, konkurentnog tržišta. Imamo tradiciju, kvalifikovanu radnu snagu i iskustvo. Uz dalje ulaganje u znanje i tehnologiju, uz povratak u regularne tokove poslovanja, vratićemo se na stare staze . Sajam otvara perspektivu daljih partnerskih odnosa Srbije i Turske, a nije tajna da nivo robne razmene moramo povećati na milijardu eura, što je sasvim realan cilj. Želimo da damo podsticaje turskim privrednicima, kako bi investirali u pogone Novog Pazara i Sandžaka i pokrenuli proizvodnju", kazao je ministar. Posebno zadovoljstvo, Ljajić je izrazio zbog prisustva vlasnika turske kompanije "Džindži", koja se kako je rekao, trudi da obavi asministrativne formalnosti i potom oformi pogon ove kompanije u Pazaru i zaposli određen broj ljudi.

Dobrodošlicu prisutnima poželeo je i gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović, podsetivši da su ekonomski razvoj grada i otvaranje radnih mesta prioritet, kome će i u predstojećem vremenu biti posvećena još veća pažnja na lokalnom i regionalnom niovu. Sajam je i ove godine organizovala kompanija Meridyen, uz podršku Ministarstva ekonomije Republike Turske Direktor Meridyen grupe, Oguz Yalçin istakao je da će na sajmu biti prikazano sve najkvalitetnije što se na turskom tržištu a na polju tekstilne inustrije trenutno može naći.

"Cilj nam je da dobrom ponudom i saradnjom ovde dovedemo potencijalne investitore, zainteresovane da proizvode kod vas, da zapošljavaju mlade, kako bi napravili boljitak i sebi i vama".

Ambasador Republike Turske u Beogradu, Mehmed Kemal Bozaj, koji je između ostalog povodom sajma i ranije boravio na ovim prostorima, rekao je da Novopazarci zaslužuju grad u skladu sa imenom koji taj grad nosi, zaslužuju nov, evropski Novi Pazar.

"Na desetine turskih izlagača ovde potvrđuje da ćemo dati sve od sebe da na evropskom putu ostvarite sve planove. Da bi se postigla veća ulaganja neophodna je određena stabilnost. Ipak, vaša je izvesna budućnost evropsko tržište, a uz našu podršku i zalaganje ministra Ljajića, koji se bori da ovde dođu ozbiljni investritori", istakao je Bozaj.

Sajam će trajati tri dana, a da sve funkciniše po standardima koje zavređuje manifestacija internacionalnog formata pobrinuće se grad Novi Pazar, Sportsko sajamska ustanova "Pendik" i organizator, Meridyen grupa.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops