A- A A+

Подела безбедносних седишта за превоз деце у Новом Пазару

Последњих година проценат употребе седишта за децу је повећан, али је и даље неприхватљиво низак. Ако посматрамо децу до три године старости за коју је обавезна употреба ауто-седишта, проценат деце која се превозе у ауто-седишту је око 62 %, на нивоу Србије. Ако посматрамо децу од 4-12 година старости за коју је за висине до 135 цм обавезно седиште односно бустер седиште, а од висине од 135 цм обавезна употреба појаса, проценат деце од 4-12 година, која користе седиште односно појас је око 46%, на нивоу Србије.

Проблем безбедности деце путника је још израженији, ако се узму у обзир подаци да се 90 % деце неправилно превози у ауто-седиштима, јер ауто-седишта или не одговарају тежини и/или висини детета, или нису исправно постављена или дете није правилно везано у ауто-седишту.

У складу са тим, Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са локалним саветима у Републици Србији, реализује низ активности ка повећању безбедности деце у саобраћају. Дана 08.02.2022.године, одржана су 3 предавања и обуке о правилној употреби дечијих ауто-седишта за родитеље, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја у Новом Пазару.

Обукама је присуствовало 400 родитеља. Том приликом, подељено је 405 дечијих ауто-седишта. Родитељи су добили и едукативне брошуре и ЦД- ове, како би се увек могли подсетити на правилно коришћење дечијих ауто-седишта.
Такође, обуци су присуствовали и чланови већа, медији, запослени у општини, чланови канцеларије за младе и Савета и на тај начин дали на важности и значају самог догађаја.
Агенција ће и у будуће наставити са својим превентивно-промотивним активностима ка свим циљним групама.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops