A- A A+

Ткачки занат се враћа на велика врата

Представнице Етно мреже и Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) као и чланице Удружења Пазарски базар рукотворина примио је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац са циљем да локана самоуправа буде сарадник у реализацији пројекта очувања и заштите нематеријалног културног наслеђа нашег краја. Договорено је да се крајем јула у Новом Пазару организује ткачка колонија.

Пазарски базар рукотворина део је Етно мреже а чланице новопазарског удружења већ су учествовале на бројним ткачким колонијама широм Србије. Једна слична биће одржана и у Новом Пазару.

„На сугестију НАЛЕД-а и Етно мреже и велика подршка наше општине и са нама чланицама Удружења покушаћемо да презентујемо наше ћилиме и радићемо на томе да све протекне у најбољем реду како треба и како се колоније одржавају“, казала је председница удружења Пазарски базар рукотворина Раза Никшић.

НАЛЕД и Етно мрежа негују ткачки занат међу женама у Србији, подржавају колоније и развој женског предузетништва. Тим поводом су и посетиле Нови Пазар.

„Планирано је да се ткачка колонија у Новом Пазару одржи крајем јула месеца у сарадњи са локалном самоуправом, са Регионалном развојном агенцијом СЕДА и са вашом Туристичком организацијом, да ту окупимо врсне ткаље пре свега са овог подручја али и да доведемо ткаље и из других крајева Србије које ће овде радити мотив са Сјеничко-пештерског ћилима. Упознати се са његовим шарама и симболиком„ истакла је извршни директор НАЛЕД-а и председница Етно мреже Виолета Јовановић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац са одушевљењм је прихватио идеју да ткачка колонија буде организована у Новом Пазару и обећао је помоћ.

„Ово је иницијатива и прилика да се оживе ти стари занати, што ће имати вишеструку корст када буде ткачка колонија одржана, чули смо крајем јула, да ће то бити права промоција јер ће гости бити бројни амбасадори и то ће бити једна права презентација нашег града и нашег краја а уједно ће сигурно послужити за економско оснаживање жена у нашем крају. Локална самоуправа је сигурно ту да подржи све овакве добре идеје које имају за циљ промовисање нашег града и економског оснаживања жена“, казао је Бишевац.

Ткачки занат некад је био широко распрострањен у Новом Пазару и Санџаку. Овакве иницијативе попут најављене колоније буде наду да ће овај занат бити обновљен.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops