A- A A+

Деца у одборничким клупама

 У оквиру Дечије недеље одржана је и ове године Дечија скупштина, којом је, гласовима већине најмлађих одбориника, председавала ученица осмог разреда ОШ ”Јован Јовановић Змај” Емина Спахић. Осим ученика новопазарских основних школа у дечијем парламенту били су и малишани Предшколске устванове ”Младост”.

О начину функционисања Градског парламента, најмлађе одборнике упознала је председница Скупштине града Ифета Радончић. Она је мале доборнике подсетила и на Конвенцију о правима детета, усвојену пре 30 година.

”Ове године, поред тога што је традиционална Дечија недеља навршава се и 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, која је усвојена 20. новембра 1989. године на 44. заседању Генералне скупштине Уједињених нација”, подсетила је Радончић. Она је малишанима објаснила да је Скупштина највећи законодавни орган, те да скупштинске одлуке сви морају да спроводе.

Председница Скупштине града, у складу са дневним редом, одговарала је и на питања најмлађих одборника, које је у углавном занимало када ће у неким од школа бити реконструисане фискултурне сале. Они су, надамо се, научили лекцију о парламентаризму, а одраслима су кроз стихове поручили да су најбољи људи они који успеју да у души остану деца.

За председавајућу Емину Спахић ово је каже, драгоцено искуство.

”Уживала сам у вођењу ове Скупштине, и ово искуство ће ми дуго остати у сећању. Научила сам неке битне ствари о дјеци и нашим правима, али и о томе, на који начин функционише Скупштина града.

На крају, поклони и заједничке фотографије. Осим искуства и нових сазнања, малишани су добили слаткише, а ученици ОШ ”Рифат Бурџевић – Тршо” поклонили су слику председници Скупштине града.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops