A- A A+

Одржан јавни форум за израду стратегије развоја урбаног подручја града

Град Нови Пазар започео је израду стратегије развоја урбаног подручја града чија се реализација обезбеђује кроз програм Европске уније за локални развој- ЕУ ПРО Плус, преноси РТВ Нови Пазар.
Стратегија је за град Нови Пазар изузетно значајна, казао је заменик градоначелника Владимир Маринковић.

Циљ израде Стратегије је да допринесе одрживом развоју територије, заснованом на унапређењу социјалних, економских, еколошких, климатских, културних и просторних аспеката развоја.
Један од очекиваних резултата програма је оснаживање капацитета на локалном и регионалном нивоу, за примену инструмената интегралног територијалног развоја, сагласно са политиком територијалног развоја Европске уније и процесом придруживања Републике Србије.

Посебна пажња посвећује се проналаску решења за климатске и изазове заштите животне средине. Такође, прелаз на климатски неутралну економију, боље коришћење потенцијала дигиталних технологија у иновационе сврхе, те подстицање развоја урбаних подручја.
Стратегија поставља приоритете одрживог урбаног развоја, доприноси максимизирању вредности финансирања и развијању веза унутар и изван окружења.
У оквиру данашњег јавног форума, радионице, представљен је пројекат као и wорлд цаффе методологија. Након тога додејене су награде и захвалнице учесницима дечијег ликовног конкурса на тему ’’Мој град у будућности’’. Радове су оцењивали учесници данашњег форума.
Презентована је и заједничка визија урбаног подручја.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops