A- A A+

Са партнерима о развоју дечјег прихватилишта

У оквиру пројекта “Реинтеграција ИИ – даља подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији”одржан је округли сто „Развој прихватилишта за децу у Новом Пазару“.

„Грант у висини од 310 000 еура биће искороишћен за помоћ категоријама које су на мергини нашег друштва,што кроз обезбеђивање посла, што кроз психо – социјалну подршку и радионице. Фокус групе су повратници по редамисији, деца, жене, Роми...До идеје о прихватилишту дошли смо уз помоћ процене Центра за социјални рад. Када је реч о дечјем прихватилишту, желимо да деца из нашег краја којима је оваква подршка потребна, уместо у хранитељске породице широм Србије, остану у прихватилишту које ћемо оформити у Новом Пазару. Кроз овај пројекат су опредељена средства за адаптацију одабране локације и делимично, за опремање простора“, рекао је члан Градског већа Февзија Мурић. Округлом столу присуствовали су представници локалних самоуправа, институција социјалне заштите и удружења грађана из, Крушевца, Пирота, Димитровграда, Тутина, Сјенице, Ивањице, Рашке, Крагујевца, Београда и Новог Пазара. Разматране су потребе за социјалном заштитом, изазови и планови за унапређење социјалних услуга и размењена искуства и резултати на овом пољу. Фокус разговора је био на планирању, финансирању, законској регулативи као и постојећим искуствима у раду прихватилишта како би се подржала иницијатива Градске управе Новог Пазара да у свом граду формира прихватилиште за угрожену децу и младе. „У фокусу данашњих разговора је једна веома важна и хумана услуга – прихватилиште за децу у одређеној врсти проблема као и отварање питања о различитим облицима сарадње међу локалним самоуправама из донаторску подршку, опет са фокусом на услуге социјалне заштите. Желимо да омогућимо услуге које ће омогућити развој инклузивног друштва које ће припаднике заједнице са маргине сврстати у наше редове као равнопрвне чланове друштва“, рекао је пројектни менаџер Игор Којичић. Током округлог стола, представници регионалне мреже удружења пружалаца социјалних услуга ИРИС (основане од стране организација АСБ и ИДЦ) представили су социјалне услуге својих чланица и активности мреже на овом пољу. ИРИС мрежа, у овом тренутку, повезује више од 200 организација у југоисточној Европи које пружају различите врсте социјалних услуга угроженим групама: особама са инвалидитетом, деци и младима у ризику, женама жртвама насиља у породици, избеглицама, тражиоцима азила итд.

Након округлог стола гости су посетили Дневни боравак за децу, младе и одрасле ометене у развоју - Нови Пазар где су више сазнали о активностима и плановима за развој ове социјалне услуге као и могућностима за сарадњу.

Носилац пројекта је АСБ (Арбеитер-Самаритер-Бунд), имплементациони партнер Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), а кориснички окрузи на пројекту су Пиротски, Расински и Рашки округ. Пројекат је финансиран средствима немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој БМЗ и траје до априла 2025.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops