A- A A+

Скупштина Новог Пазара о буџету, плановима и програма

Буџет Града Новог Пазара за 2023. годину износиће 3,6 милијарди динара, што је око 31,5 милиона евра, па ће за око 2,8 одсто већи у односу на овогодишњи. Буџет је, како је представљено на данашњој седници Скупштине реалан и развојни.

За годину која предстоји планирано су инвестиције у износу од 730 милиона динара, кроз улагања у инфраструктуру, за коју је ове године издвојено 677 милиона. Када је о расходима реч, трошкови су смањени са 930 милиона на 890 милиона динара.
Буџет је урађен по препорукама ресорног министарства. Локална самоуправа предвидела је да се у градску касу највише новца слије од наплате пореза на зараде (преко 991 милион динара), после чега следи новац од ненаменских трансфера из републичког буџета (590 милиона) и 467 милиона динара од доприноса за уређење грађевинског земљишта (накнада за грађевинске дозволе). Међу значајнијим изворима прихода издваја се наплата пореза на имовину (295 милиона динара), наменски трансфери са републичког нивоа (250 милиона) и 120 милиона динара од продаје непокретности.
Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац каже да су приоритети у буџету одређивани према интересу и потребама грађана.

“Буџет је увећан у односу на прошлу годину. Наменски трансфери из буџета Републике Србије према нашем граду нису промењена од 2011.године, а Нови Пазар наставља тренд увећања буџета сопственим ресурсима. Буџет је транспарентан И у целини доступан јавности. Повећана су социјална давања, али И буџет за образовање, који традиционално увећавамо из године у годину. Ова И наредна године биће рекордне по улагањима у Нови Пазар, за шта подршку И међународних организација, а са циљем да за грађане обезбедимо најбоље услове за живот, као И релаксирану климу за инвестиције”, рекао је градоначелник Бишевац

Осим буџета, Скупштина Новог Пазара расправљала је данас и о плановима рада јавних предузећа и кадровским решењима у појединим предузећима и установама.
За вршиоце директора ЈКП “Градска чистоћа“,”Завода за урбанизам“ и Туристичке организације Нови Пазар поново изабрани Армин Меховић, Сеад Мушовић и Дејан Белојица.
Одборници локалне скупштине усвојили су планове и програме неколико јавних комуналних предузећа и Предшколске установе “Младост” за наредну годину. Дата је сагласности на цене превоза путника у градско-приградском саобраћају Санџактрансу, које ће првих месец дана бити 50 одсто ниже од постојећих одобрених цена.
Усвојена је и трећа измена буџета за ову годину.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops