A- A A+

Одржана јавна расправа о нацрту градског буџета за 2023.годину

Током данас одржане јавне расправе о Нацрту буџета града за 2023. годину, предочено је да ће буџет Новог Пазара у наредној години износити 3,7 милијарди динара (око 31,5 милиона евра) па ће за око 2.8 одсто бити већи у односу на овогодишњи.
“Настојимо да буџет, приходе и расходе испланирамо реално. Буџетом су дефинисани приоритети, пројекти који су за грађане најважнији што је и циљ ове јавне расправе. Настојимо да, за добробит свих суграђана, новац из буџета распоредимо на најбоји могући начин”, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, истичући да је за усвајање буџета на седницама Градског већа и Скупштине града, неопходна сагласност ресорног министарства на достављени предлог. Сходно предлозима презентованим током јавне расправе, нацрт буџета ће претрпети одређене измене.
“Екологији ће кроз посебан конкурс за пројекте из ове области бити посвећена пажња. Значајно смањење загађености ваздуха обезбедили смо инвестирањем у нову топлану на биомасу, која се уместо у центру града, што је био случај са старом топланом, налази у индустријској зони. Постоји реална потреба да распишемо конкурс за еко пројекте јер желимо да у сарадњи са грађанима и невладиним сектором, решавамо проблеме које наши грађани препознају као најбитније”, поручио је градоначелник Бишевац.
Нацртом буџета за 2023. годину предвиђен је суфицит од 100 милиона динара који ће бити искоришћен за отплату главнице дуга код домаћих банака.
На данашњој јавној расправи представљени су и резултати анкете спроведене међу грађанима који су одлучивали које пројекте ће локална самоуправа реализовати у 2023.години.
Највише гласова добио је предлог који се односи на чишћење дивљих депонија и постављање видео надзора. Ова предлог је добио 404 гласа.
Изградња тротоара у Улици Саве Ковачевића и насељу Селаковац предлози су са приближним бројем гласова, 276 односно 267, док је на четвртом месту завршио предлог о раном скринингу рака грлића материце који је добио 261 глас.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops