A- A A+

Ново поглавље партнерства са ЕУ

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини сатао се, током прве званичне посете Новом Пазару, са представницима локалне самоуправе. Бертолини је након сасатанка у Градској управи обишао пројекте чију је реализацију на територији Новог Пазара подржала Европска унија. Реч је о пројектима који доприносе побољшању квалитета живота људи кроз обнову и реконструкцију образовних и здравствених установа и унапређње животне средине.

Председница Скупштине града Новог Пазара Анела Халиловић Шемсовић истиче да је састанак конструктиван и да су многе значајне теме тек отворене.

“Причали смо о томе колико је пројеката до сада реализовано и који је њихов значај за грађане, али и на тему реализације нових заједничких пројекта и наставка улагања ЕУ у овај крај. Наше је да понудимо пројекте за које верујемо да ће Европској унији бити занимљиви јер желимо да обезбедимо финансијску подршку. Представили смо приоритете за улагања и презентовали сопствене капацитете за нова партнерства”, казала је председница локалног парламента, истичући да је данашњи састанак једна врста најаве за отварање новог поглавља партнерства ЕУ и локалне заједнице.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини истакао је да,сходно динамици града и специфичностима средине, простора за сарадњу има много.

“Изненађен сам начином на који живи ова локална заједница и ви сте у том смислу за мене једна врста изненађења, пример добре праксе. Општине и градови су нам изузетно важни за интегрисање држава у систем ЕУ. Зато желим да знате, мој је долазак овде почетак новог нивоа комуникације и директне сарадње са локалним заједницама. Један од пројеката за чију је реализацију исказујемо пуно интересовање је прикупљање и сепарација комуналног отпада”, поручио је Бертолини.

Заштита животне средине, подршка просветном и здравственом сектору су поља за чије је унапређење Европска унија изузено заинтересована.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops