A- A A+

Попис почуње у суботу

У оквиру пописа становништва 2022, који почиње у суботу, 1. октобра, грађани Новог Пазара ће се, као и сви грађани Србије, срести са пописивачем, како би одговорили на јасно дефинисана питања.
Према речима председника локалне пописне комисије Џемила Диванефендића, у случају да пописивач након два доласка на исту адресу на истој не затекне чланове домаћинства, њихова је обавеза да на месту доласка оставе обавештење о посети и телефон који су грађани дужни да позову, како би договорили накнадни термин за попис. На сва питања мора се одговорити тачно и потпуно. Могућност да не одговоре, грађанима је дата само по снову три питања: питање о националној припадности, вероисповести и матерњем језику.

“У суботу пописивачи излазе на терен и попис ће трајати до краја октобра. Пописна комисија града Новог Пазара извршила је све потребне припремне процедуре према инструкцијама Завода за статистику. Пописивачи су акредитовани, опрема је тестирана и у попису ће учествовати 25 инструктора и 160 пописивача. Сваки пописивач имаће одговарајућу легитимацију која је грађанима доступна на увид, а процес пописивања на терену траје око 30 минута”, рекао је Диванефендић.
Иако се, према његовим речима, не очекује појава озбиљнијих проблема на терену, током пописа ће бити органозавно дежурство чланова пописне комисије. Грађанима ће током 24 сата бити на располагању телефонски број посредством кога ће моћи да пријаве сваку неправилност, изразе недоумицу или искажу специфично ингтересовање у вези са реализацијом пописа.

“Подаци прикупљени током пописа биће коришћени искључиво у статистичке сврхе, без могућности било какве злоупотребе, јер ти подаци ни према закону, не смеју бити коришћени у ма коју другу сврху”, поручио је Диванефендић. Он је позвао грађане да учествују у попису, јер од тога колико нас има, како је казао је, зависиће и трасирање развојног пута локалне заједнице у свим сферама.

“Сведоци смо да је бојкот пописа из 2011. нашкодио свим грађанима. Ситуација је у вези са предстојећим пописом много повољнија јер сви друштвено - политички субјекти позивају грађане да учествују. Важно је да се сви одазовемо, покажемо парво стање, што ће се одразити на све сегменте живота. Од броја чланова локалне заједнице зависи квалитет образовања, здравствене заштите, квалитет рада локалне самоуправе. Више грађана на територији локалне сампоураве гаранција је за већи број радних места у полицији, здравству, више запослених у јавном сектору и веће квоте за обављање различитих привредних делатности”, закључио је председник Пописне комисије града Новог Пазара.
За разлику од пописа из 2011, подаци из овог пописа биће евидентирани електронским путем. Новина је и то што уместо 15, како је било раније, предстојећи попис траје 30 дана.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops