A- A A+

Учешће у попису - друштвена одговорност и пут до квалитетније будућности свих грађана

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац састао се, поводом предстојећег пописа становништва, станова и домаћинстава, са представницима Бошњачког националног вијећа. Градоначелник је подсетио да је патиципирање у попису законска обавеза свих друштвено одговорних грађана али и начин да стварамо квалитетнију будућност.

„Предстојећи попис има изузетан значај за локалну заједницу. Имајући у виду штету која је настала услед пасивности једног броја грађана у попису из 2011. године, желимо да анимирамо људе и грешку која је тада учињена, за добробит свих исправимо. Бошњаци су највише оштећени чињеницом да су пре 11 година одређене политичке структуре позвале на бојкот пописа становништва а свим грађанима је у суштини нанета вишеструка, огромна штета“, поручио је градоначелник Нихат Бишевац, појашњавајући како су се резултати пописа од пре једне деценије одразили у пракси, када је о људима са ових простора реч.

„Остваривање многих права Бошњацима је ускраћемо управо услед бројки дефинисаних пописом, јер се значајан број припадника бошњачке заједнице није пописао. На другој страни, локална самоуправа је ускраћена за најразличитије врсте подршке коју добија од Републике а која се најјасније огледа у новчаном трансферу. Имајући у виду да је трансфер новца из државног буџета условљен бројем становника, желим да истакнем да су за 11 година, локални буџет и сви грађани Новог Пазара оштећени за износ од око 30 милиона еура. То у пракси значи ускраћену могућност за изградњу неколико нових школа, путева, вртића, нови спортску инфраструктуру. Бољи одзив на овогодишњем попису значи и могућност запошљавања већег броја грађана у републичким и локалним институцијама, интензивније и конкретније планове развоја града у различитим областима.“, закључио је градоначелник Бишевац.

Предстојећа кампања локалне сампоуправе и Бошњачког националног вијећа резултат је заједничког закључка да су резултати пописа од суштинске важности за све грађане и њихову будућност.

„Позив на бојкот пописа из 2011. године негативно се рефлектовао на све области живота, нарочито на остваривање права Бошњака. Нови попис је прилика да се изјаснимо, јер од броја учесника у попису зависи остваривање националних права. Изражавам захвалност градоначелнику Бишевцу на разумевању и професионалном односу према БНВ, у жељи да грађанима укажемо на важност пописа и потребу да грађани пописиваче прихвате озбиљно и да са њима сарађују“, закључила је предсдедница Бошњачког националног вијећа Јасмина Цурић.

У одноцу на претходни петнаестодневни, попис који ће бити спроведен ове године почиње 1. октобра и трајаће месец дана. Према европској методологији. За сва лица која су у моменту доласка пописивача на њихову адресу пребивалишта из неког разлога одсутна, важи правило да их може пописати члан домаћинства. Грађани који се у моменту пописа налазе у иностранству, могу овластити друго лице да пописивачу достави тражене податке.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops