A- A A+

Радови на топловоду теку по плану

Напредују радови на изградњи топловода у Новом Пазару. Екипе су тренутно ангажоване у непосредној близини аутобуске станице где се обавља машинска монтажа топловода. Радове су данас обишли представници Града Новог Пазара, градоначелник Нихат Бишевац и његови сарадници.

Према речима градоначленика Новог Пазара Нихата Бишевца интензивно се ради, тако да ће до почетка октобра овај посао бити завршен. Упредо се ради и на изградњи топлане на биомасу чијим ће стављањем у функцију, октобра ове године, постојећа топлана у центру града престати да ради. Тиме ће бити елиминисан и један од најозбиљних загађивача ваздуха.

”Данас смо разговарали са ангажованим екипама. Радови сада улазе у део који је ужа градска зона, све ће због саобраћаја бити мало теже и компликованије, зато молим учеснике у саобраћају за пуно разумевање, нарочито ако се има у виду колико је ово важан пројекат. Финансијска вредност топлане је преко седам милиона евра, овог топловода је око 1.600.000 евра, и реч је о веома комплексном пројекту. Извођачи изванредно обављају посао чак и пре рока, за сада све иде планираном динамиком и верујемо да ће топлана стартовати са почетком грејне сезоне а њен значај је вишеструк, јер пре свега измештањем топлане из центра града постижемо знатно мање загађење. Подсећам да ће нова топлана користити еколошка горива, биомасу и гас где је загађење у 99% мање. Топлана је лоцирана ван града, тако да је у свему томе вишеструка корист. Такође, у светлу пораста цена нафте и нафтних деривата, ми ћемо имати стабилно снабдевање енергентом која нам је у сваком тренутку доступна” казао је градоначелник Бишевац.

Одговорниизвођач машинских радова на топловоду у Новом Пазару, Слободан Торлак, иначе представник фирме Термоуниверзал из Београда, која изводи машинске радове казо је да радови теку унапред предвиђеном динамиком. Раднике не ремети ни појачана фреквенција саобраћаја уобичајена за летње месеце.

”У току је машинска монтажа топловода. Радници тренутно траде на повезивању цеви кроз који ће ићи топловод. После аутобуске станице улазимо у главу Улицу Стефана Немање и до места где се стара топлана преспаја са постојећим топловодом” казао је он.

Грађевинске радове на топлане и топловоду изводи новопазарска фирма Х.С Ископ градња.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops