A- A A+

Делегација града Новог Пазара и ове године у Сребреници

И овог 11. јула делегација Града Новог Пазара присуствовала је џенази у Меморијалном центру Поточари. Поред градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, џенази у Поточарима присуствовали су помоћник градоначелника Нихад Хасановић, одборници у новопазарској Скупштини Мирза Бектовић, Вахидин Мелајац и Фахрудин Ђекић, члан кабинета градоначелника Рифат Реџовић.
У мезарју Меморијалног центра Сребреница – Поточари клањана је џеназа и обављен укоп за 50 жртава геноцида почињеног у лето 1995. године у Сребреници. Џеназу-намаз предводио је реису-л-улема исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин ефендија Кавазовић.

Помоћник градоначелника Нихад Хасановић истакао је значај суочавања са прошлошћу као основни предуслов за јачање мира, стабилности и помирења међу народима.
У Новом Пазару и осталим општинама Санџака сваке године 11. јул протиче праћен посебним емоцијама, тугом и довама за милост шехидима, уз поруку “Да се више никада и никоме не догоди геноцид”. Годинама уназад, 11.јул у Новом Пазару обележава се и као Дан сећања на жртве геноцида у Сребреници, а на основу одлуке Скупштине Новог Пазара из 2015. У угоститељским објектима и на јавним местима нема музичких догађаја.
Подсетимо, у Новом Пазару је 2018. године отворен плато у центру града, назван по председници Удружења “Мајке Сребренице” Хатиџи Мехмедовић. Плато су тада заједно отворили градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац и председница Удружења “Жене Сребренице”, Хајра Ћатић.

Централни део платоа чини фонтана са цветом у средини, незваничним симболом геноцида почињеног у Сребреници. Бела боја латица цвета представља недужност страдалих, зелена боја која је у средишту цвета представља наду, а 11 латица симболизују 11. јул. У неколико наврата гошће Новог Пазара биле су управо мајке Сребренице, које о овом граду говоре као о својој другој кући. Подсећамо, Град Нови Пазар је, одлуком Градског већа, финансијски подржао изградњу дома за мајке Сребренице у Поточарима. Град ће са 40 860 еура финансирати изградњу једног објекта у склопу дома. Мајке Сребренице имаће у том дому сву потребну негу и пажњу двадест четири сата, имаће све неопходне услове.
Званична делегација Новог Пазара али многи Новопазарци, сваке године присуствују џенази у Поточарима. Одласци до Поточара су организовани и бесплатни, како би што већ број људи који желе проучио дову и присуствовао џенази шехидима у Сребреници.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops