A- A A+

Хајрат за Ешрефа у духу традиције, простор око градског парка добија нови изглед

Градски парк у Новом Пазару красиће нова чесма, која ће бити посвећена рахметли Ешрефу Џанефендићу, новопазарском уметнику. Идеја је да здање на ком ће се пролазници напајају водом буде израђено у оријенталном, традиционалном стилу није случајна, јер осликава дух самог уметника, његове стваралачке визије али и специфичност читавог овог краја.

“Стару, дотрајалу чесму у градском парку замениће нова, лепша и функционалнија чесма у оријенталном стилу. Завршетком радова који садрже партерно уређење, клупе и чесму, читав прростор добиће сасвим лепши изглед и нови сјај. Простор ће, као и до сада бити од користи свим грађанима”, казао је помоћник градоначелника Енсар Шкријељ, истичући да је град одустао од реализације свог првобитног пројекта у жељи да подржи иницијативу породице и пријатељ рахметли Ешрефа Џанефендића и за њега сагради хајрат.

“Прошле године су у Градску управу дошли његова, сада већ рахметли мајка и његови најближи пријатељи, са идејом да заједнички саградимо хајрат, што смо, имајући у виду стваралачки опус, таленат и енергију којом је Ешреф пленио, без дилеме прихватили. На овај начин испуњена је жеља његових најближих, али и свих људи који су, као савременици Ешрефа Џанефендића, поздравили једну лепу, дирљиву идеју”, рекао је помоћник градоначелника Енсар Шкријељ.

Овај део града биће, уз нова улагања додатно оплемењен. У плану је, према речима Шкријеља, комплетна замена зелене површине и инсталација система за наводњавање.

“Средства од Министарства трговине, туризма и телекомуникација обезбеђена су за реконструкцију Безистана а закључен је уговор са извођачем радова за реконструкцију степеништа. Најбитнији пројекат који нас очекује је реконструкција Џепхане, која ће бити бисер овог дела града”, закључио је Шкријељ, подсећајући да локална самоуправа подржава све квалитетне идеје грађана и ослушкује њихове  свакодневне потребе, са циљрм да за Новопазарце, у свим деловима града, обезбеди најквалитетније услове за свакодневан живот. 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops