A- A A+

Скупштина о ребалансу буџета, братимљењу са Бурсом и египатским Дамијетом

Скупштина Новог Пазара усвојила је први ребаланс буџета за ову годину чиме је постигнута сагласност о кредитном задужењу.
Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац појаснио је да потенцијални кредит неће угрозити функционисање локалне самоуправе. Новац ће бити утрошен за капиталне инвестиције.

“Пред вама је ребаланс за 2022. годину до ког је дошло јер је немогуће предвидети све околности које се десе у једногодишњем периоду. Суочени смо били са периодом короне а потом и актуелном глобалном економском кризом коју је изазвао рат у Украјини. Цене енргената су знатно скочиле а подизање кредита потребно је да би се реализовали планирани пројекти. Задуженост локане самоуправе од 7 процената допушта подизање кредита у тренутку када је неопходно премостити последице светске кризе. Од предвидјеног износа, 165 милона намењено је за асфалтирање, путну инфраструктуру а 131 милон за канализациону и водоводну мрежу са циљем да градјанима обезбедимо боље услове за живот. Кредитиранхем се не поставља се питање функционисања локалне самоуправе, јер је задужење од 13 одсто у односу на могућих 50 процената, колико је реалан капацитет, прихватљиво", рекао је градоначелник Бишевац, подсећајући да је у протекле четири године Нови Пазар на врху листе најтранспарентнијих локалних самоуправа.

Пред одборницима су се нашли и предлог одлуке о успостављању сарадње братимљењу између града Новог Пазара и града Дамијета – Арапска Република Египат као и Предлог одлуке о братимљењу између Новог Пазара и Бурсе.
Усвојен је и предлог о давању сагласности на Одлуку Надзорног одбора о измени цена услуга ЈКП „Паркинг сервис“ Нови Пазар.

На дневном реду нашао се предлог годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији града Новог Пазара за 2022.годину, предлог о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији града Новог Пазара, предлог о измени и допуни Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина, али и о накнадама за коришћење јавних путева и јавних површина на територији града Новог Пазара.

Скупштина је усвојила оставку Емира Спице, вршиоца дужности директора Јавног предузећа "Паркинг сервис. За ВД директора тог предузећа изабран је Нермин Љајић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops