A- A A+

Активније сузбијање просјачења

Члан Градског већа Новог Пазара Февзија Мурић најавио је данас да ће надлежни органи, полиција, Прекршајни суд и Центар за социјални рад, у наредном периоду активније поступати на сузбијању просјачења у граду.
Он је након састанка са представницима тих установа, организованог због поновног актуелизовања великог броја просјака у Новом Пазару, рекао да је то комплексан и сензибилан проблем који се не може решити једним потезом, већ изискује координисану акцију бројних субјеката.

“Од сада ће активност на улици надлежних органа, полиције, Центра за социјални рад и Прекршајног суда бити континуирана и свакодневна. Договорено је да на крају месеца направимо пресек и да видимо ефекте, као и да предузмемо мере ако постоји организовано просјачење, да се виновници открију”, казао је Мурић.
Додао је и да су ти органи и раније радили на сузбијању просјачења, али да није било ефекта.

Мурић је поручио је да је жеља локалне самоуправе да се у решавање тог проблема укључе медији, невладине организације и Канцеларија за младе.

“Посебан акценат треба да је на грађанима. Много би се просјачење смањило и сузбило када би грађани имали свест да тим људима не дају новац. Има много начина да се људима помогне, а давањем 50 или 100 динара на улици им не помажемо, већ отежавамо живот. Та деца нису добровољно на улици, већ их неко на то приморава”, казао је Мурић.
Истакао је да већина процесуираних просјака има пребивалиште на територији Новог Пазара и да су они, углавном, повратници у вршењу тог кривичног дела, као и да је добар део њих социјално збринут.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops