A- A A+

Нови Пазар најтранспарентнија локална самоуправа у Србији

Град Нови Пазар је са 87 од могућих 100 индесних бодова најтранспарентнија локална самоуправа у Србији, у 2021. години, саопштила је Транспарентност Србија, која сваке године спроводи истраживање о јавности рада локалних самоуправа. Остваривши девет бодова више него у претходно оцењиваном периоду Нови Пазар је са четртог места транспарентности заузео прву позицију.


Након званичне презентације извештаја од стране Транспарентности Србија градоначелник Новог Пазара рекао је да је прво место изузетно значајно али да је од овогдишњих резултата значајнији континуитрт који Нови Пазар има у протеклих неколико година.

“Четири године задржавамо тренд повећања транспарентности. Желим да захвалим сарадницима који су у претходоном период уложили велики напор да сви заједно забележимо овакав успех. То су пре свих Хана Салихагић и Сеад Машовић, као и други сарадници. Имали су нашу подршку јер нам је циљ да будемо сервис грађана у пуном смислу речи. Желимо да до јавности и грађана стижу потпуне И правовремене информације од важности за живот људи али И да на тај начин повећавамо поверење грађана према доносиоцима одлука. С тим у вези, интензивно реализујемо активности којима грађане укључујемо у процесе доношења одлука”, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истичући да је транспаретност једно од најефикаснијих оруђа сваке локалне самоуправе у борби за смањење корупције.

“Доступност битних информација грађанима могућност корупције се драстично смањује. Град Нови Пазар и поред освојеног првог места на листи транапрентбости локалних самоуправа, жели и може да унапреди поједине области и учини их доступнијим грађанима. Захвалност иде и према организацији “Траспарентност Србија и УСАИД-у, који нам рангирањем и указивањем на значај процедура у појединим областима олакшавају у доследности да будемо доступони, свој посао обављамо јавно И транспарентно у интересу заједнице. Континуитет у отворености је наш циљ без обзира на број бодова”, поручио је градоначелник Бишевац.

Максималне оцене Нови Пазар је добио у општој категорији, као и за транспарентност јавних набавки, организовање јавних расправа и односу локалне самоуправе и грађана.
Простора за унапређење транапарентности има када је реч о раду гадских јавних предузећа Ижи установа, као и Скупштине и Градског већа.

Према овогодишњим резултатима, на другом месту је Сомбор (85 поена), трећем Сокобања (84), а четвртом Тутин (81) који је у погледу резултатског помака највеће овогодишње изненађење.
Транспарентност рада 145 локалних самоуправа оцењивана је помоћу индикатора за осам конкретних категорија (скупштина и градско веће, буџет, општина и грађани, слободан приступ информацијама, јавне набавке, информатор о раду, јавна предузећа и установе, јавне расправе), као и за једну општу.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops