A- A A+

"Ти бираш шта памтиш“ порука младима у кампањи „На матуру без аутомобила“

Савет за безбедност саобраћаја и Канцеларија за младе Нови Пазар у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије и ПУ Нови Пазар спроводе акцију „На матуру без аутомобила“. Изузетно занимљиво предавање у Културном центру, које је средњошколце окупило на једном месту, део је низа активности у оквиру поменуте акције. Према речима Мирсада Јусуфовића, председника градског Савета за безбедност саобраћаја, за заинтересоване ученике ће већ сутра бити демонстрирана вожња на полигону али и спроведене бројне уличне акције.

„Циљ тих акција и свега што радимо је да објаснимо младима да у периоду матура, колико год треба да буду срећни и безбрижни, јесте важно да обрате пажњу на сопствену и безбедност својих другара, као и свих учесника у саобраћају. Чињеница је да у овом периоду године увек имамо повећан број саобраћајних незгода, а дешавало се протеклих година да неке буду завршене смртним исходима. Апелујемо на младе да буду одгоиворни, али и на родитеље који морају да схвате – дајући детету кључеве аутомобила доводе то дете и туђу децу у опасност“.

Слоган акције је„Ти бираш шта ћеш да памтиш“ и има јаку симболику, о којој је, причајући окупљеним ученицима своју животну причу, говорио Милан Срдић, тридиесетједногодишњи члан Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије и младић који је неопрезност у једном тренутку платио незамисливом ценом. Од успешног спортисте постао је човек који се годину дана борио само да преживи. Данас живи и према сопственом признању носи једно „али“ као свој вечити терет.
Лични пример је увек најбољи позив другима на савест. Зато сам данас овде, да им покажем како непоштовање прописа значи одрицање од сопствених снова. Моје „али“ има, сликовито речено тамну позадину. Преживео јесам, живим, али сваки пут када ме пут нанесе поред фудбалског стадиона где сам почео да тренирам, то „али оживи“ рекао је гостујући на трибини Милан Срдић.

Кампања „На матуру без аутомобила“, настала је пре неколико година у Крагујевцу, када је враћајући се са матурске вечери, група матураната из тог града смртно настрадала у саобраћајној незгоди. Њихови другови и наставнци, у жељи да скрену пажњу вршњака, али и јавности, наставници покренули су кампању „На матуру без аутомобила“, прераслу у активност више градова у Републици Србији, а у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду када се одржавају матурске прославе. Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије прикључила се као партнер акције од самог почетка.

„Наша је порука матурантима да не возе под дејством алкохола. Нови Пазар је једна од 40 локалних самоуправа која се путем конкурса пријавила за реализацију ове активности, што показује одговрност према младим људима за које је едукација пресудна“, казао је испред Агенције за безбедност саобраћаја Вељко Ћурчић.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops