A- A A+

Реконструкцијом историјске целине до музеја на отвореном

Директорка Завода за заштиту споменика Дубравка Ђукановић посетила је са сарадницима Нови Пазар, где се састала са градоначелником Нихатом Бишевцем, након чега су обишли Кулу мотриљу и Бедем.

“Обухватили смо током састанка низ тема. Првенствено су презентовани предлози око Џепхане и околног простора. Презентован је пројекат чија нас реализација очекује како би спровели идеју о музеју на отвореном, који же обогатити културно историјски садржај у целини. Радови на Бедему теку предвиђеном динамиком и можемо бити сасвим задовољни”, рекао је градоначелник Новог Пазара, истичући да су гости обишли и летњу позорницу.

“Обнова јужног бастиона и радови на реконструкцији Старе чаршије и Хамама, само су део бројних пројеката чија реализација следи. Уз остале споменике које Нови Пазар има, а уз подршку Заовода за заштиту споменика и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, град Нови Пазар је на мапи туристичких центара Србије и региона на изузетно значајном месту. Унапређењем инфраструктуре, можемо очекивати повећање броја туриста”, закључио је градоначелник Бишевац.
Директорка Завода за заштиту споменика Дубравка Ђукановић истиче да је реконструкција Џепхане само део свеукупног пројекта ревитализације целе тврђаве.

“И Кула мотриља је део пројекта и она се завршава, а Џепхана је сегмент ревитализације и презентације северне табије. Биће, у оквиру пројекта,презентовани археолошки остаци најстаријих делова тврђаве, који сведоче о времену њеног настанка и кроз које ће посетиоци моћи да виде како се тврђава трансформисала и ширила. Планирана је изградња видиковца из саме Џепхане, а након санације Бедема и презеентације налазишта, као и комплетног партерног уређења тог простора”, казала је директорка Завода, Дубравка Ђукановић. Она је истакла да је задовољство динамиком радова на реконструкцији Куле мотриље огромно.

“Објекат не само да је обновљен, већ су радови, који су при крају, изведени са изузетном пажњом. Сваки део је верно испоштован у односу на пројектно решење сигурна сам да ће Нови Пазар добити репрезентативан изложбени простор”, закључила је Ђукановић.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops