A- A A+

На седници Скупштине усвојен Предлог о изградњи споменика Ђурумлијама из Првог светског рата

Одлуком одборника свих бошњачких странака, које делују у локалном парламенту Новог Пазара, град ће у наредном периоду градити споменик “Ђурумлијама Санџака Првог светског рата”. Усвојени су извештаји о раду јавних предузећа и установа за претходну годину, као и Оперативни план одбране од поплава на терирорији Новог Пазара за воде ИИ реда за 2022.годину.

Директори јавних предузећа Новог Пазара поднели су извештаје о раду у претходној години.

Одборници су усвојили и захтеве ЈКП “Градска чистоћа” и ЈКП”Водовод и канализација” о повећању цена њихових услуга. Према речима известиоца по овим тачкама дневног реда, повећање цена услуга ова два предузећа су минимална и неће оптерећивати буџет грађана. Како је истакнуто на седници Скупштине, радницима Градске чистоће, који раде на најтежим пословима у предузећу, износачима смећа и копачима гробаља, од 1.јануара повећана је плата за око 10.000 динара, тако да њихова просечна зарада сада износи 60.000 динара.
Као допунска тачка у дневни ред уврштен је и предлог о именовању Одбора за спровођење иницијативе за подизање споменика „Ђурумлијама Санџака Првог светског рата“.
Да предлог о подизању споменика Ђурумлијама Санџака Првог светског рата заживи постарали су се Културни центар и Град Нови Пазар. У образложењу иницијативе наводи се:

“Прошло је више од једног стољећа од завршетка Првог свјетског рата. Регија Санџака
је дала велики број ђурумлија (добровољаца), палих у борбама током Првог свјетског рата, на
различитим ратиштима широм Европе, Нови Пазар, као центар регије Санџак, још увијек нема
никакво обиљежје у знак сјећања на ове пале борце. Процјењује се да је број дурумлија из Санџака, који су погинули на различитим фронтовима Великог рата, био преко 20.000. Многи Новопазарци су потомци славних дурумлија. Идеја за монументално спомен-обиљежје у част санџачким дурумлијама који су се херојски борили на Чанакалама (1915), управо је потекла од породица потомака дурумлија из Санџака. Стога, Културни центар Нови Пазар, као институција која се брине о његовању” културе сјецања, подносимо иницијативу за подизање споменика “Дурумлијама Санџака Првог свјетског рата”. Споменик мора имати умјетничку вриједност, симболизовати мир, толеранцију и добре медународне односе Републике Србије и Републике Турске, те Нови Пазар као симбол тих добрих односа. Обиљежје треба бити изграђено од квалитетних постојаних материјала и позиционирано
на примјереној локацији”, стоји у овој иницијативи, коју је поднео Културни центар.

Директорима Културног центра Хусеину Мемићу, Центра за децу и омладину Дуга Нови Пазар Фатими Дуровић и Канцеларије за младе Џемалудину Паучинцу продужени су мандати.

Расписан је конкурс за директрора Народне библиотеке “Доситеј Обрадовић”.
Усвојен је и предлог за промену имена Техничке школе, која се од данас зове “Техничка школа Изудин Шушевић”. Шушевић је, како стоји у образложењу, један од најзначајних личности у историји града, и човек који је оставио неизбрисив траг у развоју образовања, културе, науке, политике и као и на пољу хуманитарног рада. За главног градског урбанисту именован је Сафет Нуковић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops