A- A A+

Комунални милицајци одлазе на обуку након празника

Кандидати за комуналну милицију Новог Пазара почеће обуку 3. маја у Наставном центру Министарства унутрашњих послова (МУП) у Кули, саопштено је данас из Градске управе.

Петнаест кандидата, изабраних на конкурсу локалне самоуправе прошле године, ових дана ће бити обавештени о свим појединостима смештаја и боравка у центру за обуку МУП-а.
“Потребно је да кандидати са собом понесу личну карту, оверену здравствену књижицу, прибор за личну хигијену, цивилну и спортску одећу, као и прибор за писање. Током обуке су полазницима обезбеђени смештај и исхрана сваког радног дана”, саопштено је из локалне самоуправе.

Уколико дође до погоршања епидемиолошке ситуације, важиће рестриктивније мере боравка у Наставном центру, о чему ће кандидати бити накнадно обавештени.
Начелник Градске управе Џемил Диванефендић пре десетак дана је радију Сто плус рекао да су све неопходне дозволе за упућивање кандидата на обуку добијене и најавио да би они ускоро могли да буду упућени у неки од центара МУП-а.
Обука за комуналне милицајце траје око два и по месеца, односно, 400 радних сати.

Кандидати који успешно прођу обуку и добију сертификат за обављање послова комуналног милицајца имаће право да учествују на јавном конкурсу локалне самоуправе за попуњавање тих радних места.
Комунална милиција ће имати задатак да одржава комунални ред, спречава бесправно заузеће јавних површина, непрописно паркирање, контролише одржавање чистоће, сузбија нелегално обављање делатности, надзире јавни превоз, штити животну средину и културна добра, али и обавља друге послове у складу са законом.

Комунални милицајци имаће овлашћења да оне који крше закон или прописе упозоре, легитимишу, зауставе и претресу, привремено одузму предмете, али и да врше аудио и видео снимање, употребљавају средства принуде и физичке снаге помоћу палице, средстава за везивање или распршивача са надражујућим дејством.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops