A- A A+

Смарт ап цити центар у Новом Пазару – идеје, иновације и мултифункционалност на једном месту

У Новом Пазару ће, најкасније до краја јуна ове године почети изградња Регионалног иновационог стартап центра – Смарт Цитy центра, у којем ће се спроводити обуке и програми за младе, у области израде иновационих решења за дигитализацију јавне управе на територији града.

Циљ пројекта је оснивање што већег броја старт уп компанија које ће развијати иновациона решења у области дигитализације у јавном сектору, што ће допринети запошљавању младих и спречити одлив младих из Новог Пазара и региона.

“Пројекат је вредан 75 милиона динара, од чега је Министарство за иновације и технолошки развој обезбедило 45 милиона. Град Нови Пазар, као носилац пројекта суфинансира пројекат. Изградићемо највећи и најмодернији центар у Србији, место где ће млади, ИТ али и стручњаци из свих других области моћи да развијају идеје, радећи изузетно плаћене послове у свом граду. Идеја је заживела пре око две године и данас, уз подршку градоначелника Нихата Бишевца и господина Раима Љајића имамо заокружену причу, на корак смо до изградње центра”, пручио је директор Регионалне развојне агенције СЕДА, Самир Качапор.

Менаџер Старт уп центра, Шемсудин Плојовић истиче да ће сем подршке старт уп тимовима бити усмерен на развој иновационог предузетништва у целини.

“Има Нови Пазар много младих, паметних људи спремни да унапређујући своје потенцијале проналазе пут до финансијске независности. Старт уп центар има за претходне две године изузетне резултате у погледу стварања ИТ индустрије а сада желимо да идемо корак даље. Важно је да, као у овом случају, постоји подршка од стране доносилаца одлука и када се све сабере, за резултат ћемо сви заједно добити највећи и најмодернији Старт уп цитy центар.
Када на почетку добијете најбоље услове, трудите се да постижете најбоље резултете и ми идемо тим путем”, рекао је Плојовић.

Партнер на овом изузетно значајном пројекту је Културни центар Нови Пазар. Иновациони центар је, по речима директора КЦ Хусеина Мемића, можда и најзначајнији пројекат до сада.

“За кратко време смо, радећи тимски и предано стекли услове за реализацију историске идеје. Озакоњењем објекта Културног центра стекли су се услови за реализацију нових планова. Комполетна пројектно - техничка документација за Старт уп центар одрађена је захваљујући агенцији СЕДА, Градска управа је за кратко време обезбедила дозволу и следи расписивање јавне набавке. Сведочићемо како на овим просторима, у центру града, ниче паметна зграда. Културни центар ће користити услуге Иновационог центра, који ће сваокоме у овом граду моћи да понуди неки интересантан садржај”, рекао је директор Културног центра, Хусеин Мемић. Он је подсетио да уз подршку колега из ресорног министарства, значајну улогу у реализацији пројекта има и недавно страдали Бранко Гогић, осведочени пријатељ Новопазараца.
Објекат чија изградња почиње до краја јуна а биће завршена до почетка наредне године, биће мултифункционалан технолошки парк и простор који, сликовито речено, обједињује неколико ИТ фабрика са целокупном опремом. Поред запошљавања кадрова, подршке компанијама, нови центар ће наставити са програмом бесплатних едукација у циљу припрема младих за посао и популаризације иновационог предузетништва, од јавне управе до свих сегмената привреде.

У оквиру Смарт Цитy центра компанијама и грађанима ће бити доступна конференцијска сала, мултифункционалан, технички опремљен простор, кафе и простор за рекреацију. Свој кутак у оквиру најмодернијег објекта који се простите на 1 050 метара квадратних, добиће и Регионално позориште Нови Пазар.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops