A- A A+

Потписан уговор за реализацију Зелене регулативе Новог Пазара

Министарка заштите животне средине у Влади Србије, Ирена Вујовић и градоначелник Нихат Бишевац потписали су у Новом Пазару, на 561. рођендан града, уговор о додели средстава за реализацију пројекта пошумљавања. Пројекат ЈП „Градска чистоћа“, на основу кога је потписан уговор, има симболичан назив „Зелена регулатива Новог Пазара“.

„Пројекат озелелењавања градских површина у Новом Пазару је пројекат вредан преко 7 милона динара. Биће засажено 1200 стабаал што је готово трећина постојеће зелене површине у самом центру града. Чинимо све како би унапредили квалитет ваздуха и на том путу ово је само један у низу пројеката које реализујемо са Министарством за заштиту животне средине“, рекао је градоначелник Нихат Бишевац. Градоначеник је подсетио да је у току израда пројекта за регионалну депонију, чија је изградња изузетно значајна за Нови Пазар.

„Министарство је само за пројектовање регионалне депоније за Нови Пазар, Тутин и Рашку издвојило 20 милиона динара. Завршена је јавна набавка за пројектовање, за санацију постојеће депоније Голо брдо. У току су сада и биће у наредном периоду покренути многи пројекти о којима није било ни размишљања до доласка Ирене Вујовић на чео министарства“, рекао је градоначелник Бишевац.

Стратешко решавање еколошких питања у граду има, уназад неколико година, свој континуитет. Сем пројекта пошумљавања околине, пројекта замене индивидуалних ложишта  којим је обухваћено преко 80 домаћинстава, замене котларе у дворани Пендик, обезбеђена је замена котлара на угаљ у основним школама „Вук Караџић“, и „Мур“ , а реализована је изградња два спортско рекреативна центра у насељима Постење и Искра.

Министарка Ирена Вујовић истиче да одговоран однос и посвећеност како градоначелника Нихата Бишевца лично, тако и локалне самоуправе у цлини, имају пресудан значај у резултатима и чињеници да се пројекти реализују на најбољи начин.

„Пуно смо урадили али нас у овој години чека још много зелених пројеката. Пошумићемо градско језгро са око 1200 стабала, за почетак.  Наравно да смо свесни проблема, заједно се трудимо да решимо проблеме, од којих је један квалитет ваздуха. Када о ваздуху говоримо, не заборављамо квалитет воде и земљишта, а оно што нарушава квалитет живота грађана не само у Новом Пазару јесу депоније. Зато нам је важна, у што краћем року изградња регионалне депоније. Тај пројекат реализујемо у партнерству са Европском банком за обнову и развој. Регионални центар чије се пројековање финансира средствима министарства биће завршен до  јуна ове године. Паралелно траје ревизија пројекта депоније Голо брдо, чије затварање тече од момента почетка изградње регионалног центра“, поручила је министарка Ирена Вујовић, изражавајући уверење да ће након низа пројеката квалитет живота грађана Новог Пазара бити знатно бољи. Град Нови Пазар и Министарство животне средине реализоваће и у наредном периоду низ изузетно знаачјних пројеката. Због свега што је за грађане до сада урађено али и због пројеката чија реализација тек следи, министарка ирена Вујовић овогодишња је добитница Повеље града за изузетан допринос развоју Новог Пазара. Признање јој је уручено на Свечаној академији, уприличеној поводом обележавања јубилеја.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops