A- A A+

Потписани уговори за изгрању топловода, топлана на биомасу вишеструк бенефит за грађане

Свечаним потписивањем уговора између ЈКП "Топлана" Нови Пазар и изводјача радова "Изолир" Зрењанин на изградњи топловода, у Новом Пазару је започела друга фаза радова у оквиру пројекта "Подстицање развоја обновљиве енергије, развој трзишта биомасе, Изградња нове топлане на биомасу у Новом Пазару".

Потписивању уговора између ЈП „Градска топлана“ и извођача радова на изградњи топловода присуствовао је Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

„Ово је резултат визије коју су град Нови Пазар на челу са градоначелником и Топлана на челу са директором покренули доласком у наше министарство. Заједничким напорима изборили су се да данас у Новом Пазару трају радови на изградњи топлане. Након овог поптисивања следи изградња топловода а ускоро и потписивање уговора за подстанице. Грађани ће за наредну сезону имати спремно климатски одрживо грејање, без штетног утицаја по животну средину“, рекао је Лакићевић истичући да ће коришћењем обновљивих извора енергије, нова топлана смањити загађење вазудуха у граду за чак 90 процената.

Према речима градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, реч је о пројекту који по својој важности за грађане Новог Пазара има историјски значај.

„Постојећа топлана је у центру града а нова ће бити изграђена у индустријској зони. Тиме ћемо на задовољство свих грађана Новог Пазара, загађење свести на минимум. Сви заједно удисаћемо чистији ваздух. И две котларнице, у насељу Луг и код зграде Бор сада користе угаљ а желимо да буду део система који се ослања на обонвљиве изворе енергије. У разговору смо да тај посао реализујемо уз подршку међународних финансијских институција. Сем еколошког утицаја, значајно је подсетити на енергетску ефикасност нових котлова, односно знатно мању потрошњу енергената, који генеришу много више топлотне енергије“, поручио је градоначелник Нихат Бишевац, истичући да је Нови Пазар аплицирао и за низ других пројеката у циљу повећања енергетске ефикасности на локалном нивоу.

Маријана Матић Мићић, испред конзорцијума који учествује на реализацији пројекта, подсетила је присутне да је рок за завршетак радова 1. октобар текуће године а вредност радова на топловоду је 1 600 000 еура. Укупна вредност пројекта изградње топлане на биомасу у Новом Пазару је 7 милиона еура. Нова топлана донеће непрекидну испоруку топлотне енергије у току 24 часа, као и могућност повећања броја домаћинстава на систем даљинског грејања.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops