A- A A+

Постављен камен темељац за изградњу хладњаче у Новом Пазару

Постављен је камен темељац за изградњу хладњаче за дубоко замрзавање и складиштење малине. Хладњача ће функционисати у склопу социјалног предузећа “ФРИГО ИРИС” које је настало у оквиру пројекта. Основна сврха хладњаче је да допринесе развоју малинарства, обезбеди складиштење и пласман финалног производа а све у циљу веће зараде овдашњих пољопривредника.

Пројекат изградње хладњаче урађен је на основу потреба овдашњих малинара, који су своје проблеме износили представницима својих удружења И Пољопривредне саветодавне стручне службе, који њихов рад помажу већ годинама. Ова идеја наишла је на одобравање, па је урађен пројекат, који ће побољшати рад овдашњих малинара.

На унапређењу малинарства се ради већ годинама, а кроз буџетска средства Града за подршкупољопривредницима купљена је И вредна опрема коју већ користе у циљу лакшег рада на имању.

Малинарима је изградња хладњаче од великог значаја, јер ће им помоћи да унапреде своју производњу, зараде више новца од рода, јер ће малину сачувати од пропадања.

Град Нови Пазар већ годинама подржава рад пољоприрведника, а за хладњачу је од 385.000 евра колико кошта целокупан пројекат из градског буџета је издвојено 95.000 евра.

Пројекат је финансиран од стране Аустријске развојне агенције (АДА) средствима Аустријске развојне сарадње, а имплементира га АСБ Аустрија у партнерству са Иницијативом за развој и сарадњу ИДЦ-ом, Градом Новим Пазаром, СЕДА-ом, ПССС-ом И Мерхаметом. Сви су сагласни да је оваква хладњача била неопходна, а на развијању ове гране радиће се И унаредном периоду.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops