A- A A+

Наставак прогама НСЗ за кориснике програма запошљавања и стручне праксе

Одлуке полазницима стручне праксе и корисницима средстава програма запошљавања, у Новом Пазару су званично уручили градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац, директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић и директор новопазарске филијале НСЗ, Фахрудин Ђекић. Уручено је 60 одлука за програма стручне праке и 14 одлука послодавцима, за отварање нових радих места.

Додељене одлуке за два програма само су део мера добре праксе субвенционисања постојећих делатности, а у оквиру мера које финансира Национална сужба за запошљавање.

Градоначелник Новог Пазар Нихат Бишевац истакао је да је све већа заинтересованост послодаваца да ангажују лица са евиденције НСЗ, било да је реч о програмима запошљавања или обављања стручне праксе, резултат изузетне сарадње локалне самоуправе како са филијалом, тако и са Националном службом за запошљавање на нову Србије.

“Омогућити младим људима без искуства да уђу у свет рада, усвоје вештине и знања, изузетно је важно, не само за те младе већ за заједницу у целини. Послодавци су и поред актуелне ситуације и економских изазова смогли снаге да запошљавају нова лица, као и да младима омогуће стицање практичних знања и на томе им треба честитати”, рекао је градоначелник Бишевац.

Одлуке које су данас уручене послодавцима односе се на запошљавање особа из категорије теже запошљивих лица.

“Широка лепеза програма биће актуелна током читаве година а намера је да у Новом Пазару у токове пословања укључимо око 700 грађана. Директним финансијским подстицајима у вашем граду је претходне године обухваћено 500 лица. Посебно драгоцени програм су они намењени младима. На подручју ваше филијале у програм “Моја прва плата” укључено је 3200 особа. Други циклус тог програма је још увек актуелан и траје девет месеци а за његову реализацију у Нови Пазар пласирано је преко 600 милиона динара из републичког буџета”, рекао је овом приликом директор НСЗ Зоран Мартиновић. Обим средстава уложен у Нови Пазар кроз мере активног запошљавања је, према речима директора филијале НСЗ Фахрудина Ђекића, на изузетном нивоу.

“Број лица чије је ангажовање у овој години планирано кроз различите програме запошљавања у финансијском смислу премашује 1 100 000 еура. Ако томе додамо податак да је у току реализација програма “Моја прва плата” за 1830 лица, резултати су очигледни. Захвљујемо руководству републичке Националне службе за запошљавање уз чију подршку програме реализујемо без икаквих проблема”, поручио је директор филијале НСЗ Фахрудин Ђекић.

Послодавци у Новом Пазару истичу да су различити програми субвенција у циљу развоја локалних предузећа од суштинске важности, те да је Национална служба партнер који пружа подршку и поштује рокове. Многе компаније вишеструки су корисници програма субвенција, што потврђује њихово задовољство сарадњом са НСЗ.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops