A- A A+

Успостављање економских веза Новог Пазара и Тешња у интересу заједница

Делегација новопазарских привредника, која са градоначелником Нихатом Бишевцем борави у званичној посети Тешњу, у Босни и Херцеговини, састала се са предузетницима у том граду које окупља удружење "Бизнис центар".

„Можемо бити задовољни састанцима. Задивљени смо и могу рећи да са правом носи епитет привредног чуда у Босни и Херцеговини али и шире. За наше привреднике ово је драгоцено искуство, нарочито што су компаније домаћина углавном фокусиране на извоз. Очекујемо узвратну посету и успостављање сарадње према којој је начињен први корак“, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Колико је састанак у граду познатом као привредно чудо значајан за новопазарске и регионалне предузетнике, истакао је директор Регионалне развојне агенције Санџака "Седа" , Самир Качапор.
"Циљ нам је био да видимо на који се начин привредници Тешња удружују, како би наше локалне привреднике умрежили. Фали Новом Пазару и Санџаку веће удружење бизнисмена и желели смо да са видимо квалитетан модел. Од ове сарадње биће, очекујемо, конкретних уговора између привредника али се надамо да међу домаћинима постоје и они пословни људи који размишљају да инвестирају у наш крај. Република Србија нуди изузетне субвенције, које треба искористити", поручио је Качапор.

Важну улогу у креирању пословања новопазарских компанија има Регионални иновациони Стартуп центар. Према речима Шемсудина Плојовића, компаније у Тешњу примењу у својим производним процесима најсавременије технологије.

„Потрудићемо се да понудимо нашим привредним субјектима најновија технолошка решења, као и да мотивишемо привреднике да своје пословање прошире на друга поља, како то раде њихове колеге у Тешњу“, казао је Плојовић.

За новопазарске предузетнике, посета Босни и Херцеговини је прилика да на терену размене искуства са најуспешнијим привредницима у Тешњу.
„Овакви сусрети су увек драгоцено искуство. Обишли смо озбиљне фирме и људе од којих када је о пословању реч можемо пуно тога и да научимо. На другој страни и њима је значајно сазнање о нашем начину рада. Начелно је договорен и наш долазак на њихов сајам, што је још једна сјајна прилика за успостављање контаката“, поручили су предузетници.
Тешањ је 2019. године иницирао организовање првог регионалног привредног сајма. Пројекат чији је реализацију пореметила пандемија вируса Ковид 19, ускоро би поново могао бити у првом плану, а према речима Семира Кантића, председника Удружења привредника "Бизнис центар" у Тешњу, учешће Новог Пазара и регије Санџак на манифестацији је изузетно важно.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops