A- A A+

Инситуционалним повезивањем до интензивније сарадње са Сарајевом

Делегација Кантона Сарајево посетила је Нови Пазар у циљу потписивања Споразума о сарадњи између Културног центра Нови Пазар и Босанског културног центра Кантона Сарајево. Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је да је реч о споразуму од историјске важности за народе на овим просторима.

"Представници свих политичких странака Кантона Сарајево наши су гости, баш као и представници санџачких градова. Циљ је да се инстутуционално повезујемо, те је у оквиру тога предвиђено потписивање споразума. Култура увек прави први корак, али смо разговарали и о другим облицима сарадње, од привреде, преко туризма до спорта. Све политичке странке Кантона Сарајево подржале су иницијативу о формирању Клуба пријатеља Санџака. То је само један од бројних корака уовом за све нас историјски важном институционалном повезивању“, поручио је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Према речима директора новопазарског Културног центра Хусеина Мемића, добар је знак што протоколи о сарадњи почивају на повезивању културног стваралаштва.
„ Желимо да представу „Ако дуго гледаш у понор“, Регионалног позоришта, понудимо публици у Сарајеву. Имаћемо у нашем Културном центру низ садржаја које ће нам понудити Босански културни центар а данас смо разговаралии о манифестацији „Дани Сарајева“ у Новом Пазару. Жеља нам је да Сарајево као једна од културних престоница не само бивше Југославије, већ и садашњег времена, не заобиђе ни новопазарску публику“, поручио је Мемић.
Први резултати институционализованог партнерства, биће видљиви током летњег периода.

„Овог љета желимо да доведемо неколико културних производа из Новог Пазара у Сарајево. Имамо представу која је награђивана у читавој регији и са њом ћемо почети. Након тога, следи презентација других самосталних програма унутар Босанског културног центра Кантона Сарајево али и на Башчаршијским ноћима, на Данима Кантона Сарајево. Пратићемо шта ваши Новопазарци на другој страни желе из Сарајева да виде, да те програме понудимо. Желимо да сарадња постане традиција и да програми буду препознатљиви, нарочито јер су Нови Пазар и Сарајево повезани духовно и културно“, рекао је Јасмин Дураковић, директор Босанског културног центра Кантона Сарајево.
Као и у Сарајеву, у октобру прошле године, једна од значајних тема данашњег састанка је партнерство у сфери медија.

„Донет је читав низ важних закључака. Радује нас што ће након обављања потребних процедура доћи до формирања Клуба пријатеља Санџака у Сарајеву. Ово је један народ и једна култура а осим културне сарадње и повезивања медија, важно нам је и партнерство на пољу туризма, спорта и у другим областима. Нарочито ћемо се трудити да студенти из Санџака у Сарајеву не буду дискриминирани, већ да у домовима и током студија имају равноправан статус“, рекао је представник Скупштине Кантона Сарајево, Звонко Марић.

„Надамо се да је ово данас почетак. Политика је неизбјежна али желимо истаћи да ова сарадња има све нивое, од образовања, подузетништва и економије, до других ништа мањих сегмената. Циљ нам је да то што смо данас озваничили оставимо у насљеђе будућим генерацијама“, закључила је Јасна Дураковић, заступница Кантона Сарајево, наглашавајући да ће иницијатива за формирање Клуба проћи скупштинску процедуру.
„Радује ме иницијатива која се тиче студената, јер желимо да се санџачки студенти предстану третирати као страни држављани и да им се омогући да бесплатно студирају. Не желимо да се млади из овог краја из разлога који су лако решиви одмичу од Сарајева, губећи тако спону бошњачког идентитета која нас веже“, казала је овом приликом Дураковић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops