A- A A+

Одржана прва овогодишња седница Савета за здравље града Новог Пазара

Прва овогодишња седница Савета за здравље града Новог Пазара одржана је данас, а на дневном реду била је тема везана за процес вакцинације деце обавезним вакцинама (ммр), а разматран је и годишњи извештај Саветника пацијената за 2021.годину.

“Као начелница Дечијег диспанзера имала сам потребу и пре свега обавезу да обавестим директора Дома здравља др Ервина Ћоровића о веома алармантној ситуацији везаној за редовну вакцинацију деце вакцином ММР, која је испод сваког нивоа и поражавајућа због које нам прети епидемија морбила уколико родитељи не буду децу доводили на вакцинацију”, казала је др Весна Деспотовић Томовић. Она је казала да је урађена ревизија картотеке где су обрађене три године, 2018, 2019. и 2020. и подаци говоре да деца која сада имају 2 године, а има их 1530, само њих 174 је примило ММР вакцину. У процентима је то 11 посто и др Деспотовић каже да је то поражавајући податак, а да би деца била заштићена тај проценат мора бити минимум 95.

Ситуацијим је забринут и директор Дома здравља др Ервин Ћоровић. “Са овако малим процентом вакцинисане деце ММР вакцином слободно можемо да очекујемо епидемију морбила и то уопште није добро”, истакао је Ћоровић

Февзија Мурић, испред Савета за здравље града Новог Пазара истиче да решење види само у савести родитеља који би требало да озбиљно схвате значај ММР вакцине за здравље њихове деце и одазову се вакцинацији јер само тако се може избећи долазак ове тешке болести. “ММР вакцина је законом обавезна, тако да се родитељи не смеју оглушити на вакцинацију деце јер могу подлећи законским процедурама а ми не би то желели “, истакао је он.

Мурић је рекао да Град Нови Пазар подржава здравствени систем, подржава и помаже све задужене за спровођење акције вакцинисања деце овом вакцином и позвао грађане да разишљају о здрављу своје и све деце јер једно заражено дете у вртићу може заразити сву осталу а то би довело до великих последица.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops