A- A A+

Завршена Скупштина, враћена стара цена грејања

Град Нови Пазар обезбедио је енергенте за текућу грејну сезону у обиму који гарантује да че током хладних дана домови грађана бити топли. Одлуком Скупштине да укину недавно поскуплгење од 10 одсто, враћена је, на задовољство Новопазараца, стара цена грејања.

Усвојен је други ребаланс буџета за текућу годину. Планирано је да се у градску касу слије близу 46 милиона динара више, а у складу са тим извршене су и измене на расходовној страни која ће сада бити увећана за преко 43 милиона динара.
Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац рекао је да је буџет из године у годину већи и да се средства троше домаћински, водећи рачуна да се задовоље потребе свих корисника буџета, а у складу са потребама грађана.

На седници Скупштине Града усвојен је и буџет за 2022. годину, који ће бити већи од 3,5 милијарди динара. У наредној години неће бити кредитних задужења, буџет је креиран на реалним основама. Кроз 17 различитих области, новац ће бити распоређен на основу пројеката за наредну годину. Приоритети су, као и претходних година, усклађени са потребама грађана, који су имали могућност да се о тим потребама изјасне. Новопазарци су имали могућност да у оквиру анкете гласају за одређене пројекте, али и да сами предложе пројекте који би требало да буду део буждета.

Град планира да у саобраћајну инфраструктуру уложи 550 милиона динара, док ће издвајање за предшколско, основно и средњошколско образовање прећи цифру од 676 милиона динара.
За комуналне делатности предвиђено је 280 милиона динара, културу и информисање 265, а спорт и омладину 232 милиона динара.

Буџетом су планирана 142 милиона динара за социјалну и дечију заштиту, 48,6 милиона за заштиту животне средине, а по 40 милиона за здравствену заштиту и развој туризма.
Према процени локалне самоуправе, највише новца у градску касу требало би да се слије од наплате пореза (1,7 милијарди динара) и дотација и трансфера са републичког нивоа (милијарду динара).
Скупштина је констатовала престанке мандата одборницима Мидхату Худовићу и Владимиру Маринковићу и доделила их Аземини Бојаџић и Игору Нововићу.

Потврђени су мандати директорима Историјског архива „Рас“ Нови Пазар Зорану Поповићу, Установе за спорт Емиру Мехмедовићу, Регионалног позоришта Сеадетину Мујезиновићу. Скупштина је потврдила и мандате вршиоцима дужности директора Завода за урбанизам Енесу Шкријељу, ЈКП „Градска чистоћа“ Армину Меховићу, „Паркинг сервиса“ Емиру Спици и Туристичке организације Дејану Белојици.
Усвојени и су и планови и програми јавних предузећа за наредну годину.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops