A- A A+

Наставак реализације стратешких пројеката уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић сатала се и са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем. Матић је у име ресорног министарства похвалила ефикасност локалне самоуправе у реализацији постојећих пројеката и најавила, стратегијски и стратешки важне пројекте, који ће препознатљиву туристичку понуду Новог Пазара учинити још атрактивнијом у будућем периоду.

„Министарство туризма је заинтересовано да финансира бројне пројекте о чему смо данас разговарали са градоначелником. Током изузетно конструктивног састанка разговарали смо и о пројектима које смо у претходном периоду финансирали. Јако смо, као министарство, задовољни начином на који локална самоуправа, Туристичка организација извршавају пројектне обавезе и средства троше наменски. Брзи су и ефикасни у имплементацији пројеката, што је изузетно значајно“, казала је министарка Татјана Матић.

Она је навела и конкретније у ком ће правцу ићи улагања у наредном периоду.

„Првенствено на улагања мислимо када говоримо о Безистану, о Бедему, Старој чаршији, која би требало да буде предмет реконструкције. Једна од кључних предности Новог Пазара је спортски, омладински туризам. Ту је атлетски стадион са свим пратећим објектима и треба истаћи да желимо и даље дати допринос развоју пројекта. Посебну пажњу треба посветити развоју бањског туризма у овом крају. Нови Пазар је јединствен по много чему и као такав препознатљив у међународним институцијама и организацијама које се баве историјским споменицима али и туризмом. Захваљујући преприлтању источне и западне цивилизације, траговима исламске и хришћанске традиције, којима додајемо новопазарску гостољубивост и чувену гастрономију, добијамо туристички производ који је штета не искористити на прави начин. Радује ме што градоначелник Нихат Бишевац тај потенцијал препознаје и верујем да ћемо у наредном периоду, заједничким снагама реализовати многе стратешки важне пројекте, који, иако је за њихову реализацију потребно више година, имају будућност“, поручила је министарка Матић, наглашавајући да ће капиталне инвестиције на плану развоја инфраструктуре у овом крају, чија је реализација у току, такође значајно допринети квалитету туристичке понуде.

О даљим плановима говорио је и градоначелник Нихат Бишевац.
„Очекује нас кроз месец дана завршетак радова на једном од симбола града, Кули Мотриљи, као и завршетак радова на летњој позорници, идуће године. Град финансира израду пројектне документације за изградњу Џепхане а министарство је издвојило новац за реализацију тог пројекта на Бедему. Причали смо о реконструкцији целокупног комплекса на Безистану, који поред свих културно – истроријских споменика, може бити понос нашег града. Толико имамо културно – историјских споменика, да је Нови Пазар заиста музеј на отвореном, са огромним потенцијалима за даљи развој туризма. Помоћ министарства и Владе Србије је драгоцена, а уз изградњу саобраћајница лакше су доступни планински потенцијали овог краја као и наше бање, које су посебна драгоценост", закључио је градоначелник Нихат Бишевац. Министарка Татјана Матић присуствовала је, као специјална гошћа, свечаности поводом обележавања јубилеја библиотеке "Доситеј Обрадовић", која прославља сто година постојања. Овим поводом, градоначелнику Новог Пазара Нихату уручена је Плакета за изузетно значајан допринос раду и развоју народне библиотеке.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops