A- A A+

Ученици и ове године учествују у планирању локалног буџета

Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и град Нови Пазар омогућили су ученицима новопазарских средњих школа да, другу годину за редом, учествују у јавној расправи о буџету града. Као и претходне године, ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију. Предлози са највише гласова биће послати Градској управи на разматрање и укључивање у буџет града за 2022. годину. Осим новопазарских, ученици укупно 40 школа из осам локалних самоуправа - Сремске Митровице, Сомбора, Крагујевца, Рашке, Димитровграда, Мионице, као и градске општине Стари град у Београду - ће бити непосредно укључени у предлагање и избор пројеката који ће бити финансирани из локалног буџета током наредне године.

“Изузетно нам је задовољство да је иницијатива за укључење ученика у консултације о буџету заживела и да ће ове године бити реализована у осам градова и општина уз учешће више од 23,000 ученика. Укључење младих у одлучивање о питањима која се њих тичу је значајно за изградњу поверења у демократске процесе и јачање њихове улоге у друштву. Локалне самоуправе које спроводе ову иницијативу су показале да су им мишљење, идеје и предлози младих важни и сигурни смо да ће наставити да самостално спроводе и шире ову иницијативу у наредним годинама.” истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.

“Поносни смо на наше ученике што су прошле године били тако организовани и вредни. Посебно задовољство за нас је кад пројекти који су баш они желели постану стварност. Тако ће бити и ове године.Учешће младих у процесима планирања буџета један је од најважнијих од корака у укључивању грађана у процесе доношења одлука. Радујемо се да видимо које ће пројекте изабрати ове године.“, истакао је градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац.

Иницијатива је започета 2019. године, када су УСАИД-ов Пројекат за одговорну власт и Град Сомбор покренули укључивање младих у консултације о буџету, кроз ученичке парламенте. Претходне године, иницијатива је, осим у Сомбору, спроведена и у Крагујевцу, Сремској Митровици и Новом Пазару уз учешће око 19,000 ученика. претходним годинама, на изборима за школске пројекте учествовало је више од 80% ученика школа које су учествовале, а локалне самоуправе су у буџетима за 2019 и 2020. годину определили средства за реализацију изабраних пројеката у вредности од преко 17.5 милиона динара, међу којима су куповина клима уређаја, набавка опреме за практичну наставу, реновирање школских тоалета, набавка опреме за слободне активности ученика.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops