A- A A+

ТИКА ће наставити са подршком пројектима и Новопазарцима

Турска агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) у сарадњи са Градском управом Нови Пазар реализовала је до сада значајне пројекте у различитим областима. Простора за реализацију квалитетних пројеката, који ће у наредном периоду сарадњу додатно унапредити има, сложили су се на данашњем састанку у Новом Пазару градоначелник Нихат Бишевац и новименовани координатор ТИКА-е у Србији, Мехмет Мет Анач.

Њих двојица сагласни су да су реализовани пројекти у Новом Пазару и регији Санџак, оправдали све циљеве и очекивања, а да резултате и бенефите од реализације пројеката и улагања осећају сви грађани тог дела Србије. Простора за унапређење сарадње има довољно, а ТИКА ће наставити са улагањима у културу, образовање, пољопривреду и здравство те у области које су приоритетне за развој и напредак Санџака.

“Разговарали смо о реализованим пројектима, којих је било много на територији Новог Пазара. Причали смо о пројектима чија је реализација у току те о нашој будућој сарадњи. Била је ово прилика да у име свих грађана Новог Пазара захвалим Републици Турској за пројекте које је у нашој земљи, посебно у Санџаку и Новом Пазару реализовала ТИКА. Видљиви су резултати реализованих пројеката у области пољопривреде, привреде, образовања, здравства и културе. На задовољство свих грађана ми планирамо да нашу сарадњу и односе додатно унапредимо. Односи две земље су на историјском максимуму и то се огледа кроз пројекте који се код нас реализују”, рекао је домаћин сусрета Бишевац.

Један од резултата сарадње и односа две државе је и отварање Генералног конзулата Републике Турске у Новом Пазару, чуло се након састанка. Генерални конзулат биће спона сарадње ове регије са институцијама Републике Турске, које су одлучне у намери да се реализују важни пројекти и да се помогне братском и пријатељском народу у Санџаку.

“Знам да је ТИКА много тога учинила на развоју Санџака и помоћи нашој браћи овде. О каквој год помоћи да се ради она је увек стизала до корисника, грађана овде у Санџаку. На данашњем састанку са новоименованим координатором и градоначелником смо разговарали о пројектима који ће се реализовати у наредном периоду. Све институције Републике Турске, као и до сада, наставиће да помажу развоју Санџака”, рекао је Басар Басол, генерални конзул Турске у Новом Пазару.

Мисија ТИКА-е у Новом Пазару остаће идентична, наставак подршке пројектима у нужним областима, неопходним за побољшање услова живљења грађана.

“Од свог оснивања ТИКА је реализовала низ пројеката у овој држави, а значајан део њих спроведен је у Новом Пазару и Санџаку. Иза нас је врло конструктиван разговор и састанак који смо имали са конзулом и градоначелником. Уз помоћ Генералног конзулата Републике Турске у Новом Пазару, реализоваћемо бројне значајне пројекте и у будућности”, рекао је Анач.

Поред градоначелника Бишевца, конзула и новименованог координатора ТИКА-е, састанку су присуствовали и помоћници градоначелника Новог Пазара, Нихад Хасановић, Енсар Шкријељ и Тарик Рупић.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops