A- A A+

Преко црвеног тепиха у Новом Пазару, ИКТ фест креће у орбиту светског филма

Градоначелник Нихат Бишевац отворио је први Међународни фестивал дечјег и омладинског филма који се од 12. до 14. новембра одржава у Новом Пазару, а чија је централна тема пријатељство.
"Имаћемо на тему фестивала и филмских остварења шта да кажемо и наредне године, и надам се, још много година након тога. Град ће, заједно са Културним центром увек стати иза манифестација које Нови Пазар и људе у њему представљају свету на прави начин. Желимо да, на мапи културних дешавања у земљи и региону, заузмемо место које нам припада и на добром смо путу да тако и буде. Желим да наредних дана заједно уживамо у сјајним остварењима будућих филмских стваралаца и зато проглашавам фестивал отвореним", казао је градоначелник Бишевац. Организационо, иако тек на првој календарској лествици, манифестација је одговорила озбиљним стандардима и све је, визуелно и својим садржајем вечерас имало карактеристике догађаја са традицијом, што је пред одговорне у наредном периоду поставило још озбиљнији задатак.

Спектар младости креативности и ентузијазма представљен је вечерас, након церемоније свечаног отварања ове манифестације, низом краткометражних остварења. Уверење да ће се на истом месту, истом поводом окупити и наредне године, изразили су сви чланови жирија. За директора фестивала Стевана Ковачевића, деца и млади су непресушан извор енергије и инспирација.

"Желим да заједно, у оквиру ИКТ фестивала кренемо у културну орбиту Европе, пређемо Атлантик и освојимо Америку. Оно што смо као жири видели потврђује да међу најмлађима има филмских драгуља. Хајде да обећамо да ћемо сви заједно, Град, Културни центар, Министарство културе и информисања, здушно радити на промоцији и развоју културе овог краја", позвао је присутне Ковачевић.

Члан жирија Стефан Арсенијевић истакао је задовољство што је део тима који сведочи да се у Новом Пазару, овде и сада, рађа један озбиљан фестивал.
"Тема пријатељства којом смо се, не случајно, бавили на самом почетку ове приче о фестивалу, драгоцена је у све чуднијем свету. Сем да младима приближимо филмску уметност, желимо да на неке универзалне вредности подсетимо и да их промовишемо", закључио је Арсенијевић.

За Недима Незировића, који, иако млад, свој град и суграђане на најбољи начин представља у свету филма и позоришта, баш Нови Пазар је непресушан извор даровитости и младости, спојених у целину.
"Први пут сам на сцени где сам играо раније, када ми је подршка много значила. Нека овај фестивал буде симбол пријатељства, подршке, креативности и уверен сам, прича са којом ћемо стићи јако далеко", рекао је млади глумац.

Турски редитељ Мустафа Цем Öзтüфекçи, који живи и ствара у Србији изразио је жељу да наредне године у жири фестивала буде другачије састављен и да у доношењу одлука о најбољим филмовима доминирају жене.
"Уверио сам се у овдашњи ентузијазам. Сутра ћете гледати умеће женских протагониста из света турског филма, што ми је посебно драго. Фестивал је јединствена прилика и да иако сте млади, пуно научите о филмском стваралаштву", обратио се Öзтüфекçи учесницима.

Да припада Новом Пазару и људима који овде живе казао је специјални гост, турски глумац Цем Уçан, који је поздрављен громогласним аплаузом.
"Тако се и осећам, као свој на своме. Желим да вам кажем да је кратки филм у креативном смислу посебна форма коју волим, те сам са задовољством прихватио позив да се дружимо у Новом Пазару. Сви заједно желимо нову енергију и нов потенцијал, за то навијамо из све снаге. Данас и увек, на располагању сам вам за све, за вас и све нас, драгоцене пројекте", поручио је турски глумац овом приликом.
Печат фестивалу је, са визуелног аспекта дао и Марко Шерер, чија је изложба радова на тему графика, дизајна, стрипа и илустрације, доступна посетиоцима Галерије ММЦ у наредних неколико дана.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops