A- A A+

Почео ИКТ филм фестивал - озбиљан корак за младе филмске ствараоце

Преко 60 кратких играних и документарних филмова аутора од 7 до 25 година из чак седам земаља пристигло је на конкурс првог ИКТ филмског фестивала, који се у наредна три дана одржава у Новом Пазару. Организатор је Град Нови Пазар, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања. Овим поводом одржана је пресс конференција.

Тема овогодишње манифестације је пријатељство, а према речима градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, пред жиријем претходних дана није био лак задатак.
“Сигуран сам да ће овај већ сада међународни фестивал постати традиција. Град ће овакву иницијативу и пројекте увек подржати и хвала нашем пријатељу Стевану Ковачевићу управо на тој иницијативи. Хвала и свима који су допринели реализацији, а који данас нису са нама, јер захваљујући низу манифестација па и овом фестивалу Нови Пазар заузима изузезно место на културној мапи Србије”, поручио је градоначелник Бишевац на конференцији за медије.
Чланови жирија једногласни су у поруци да је направити селекцију на овом фестивалу, било својеврстан изазов.

“Овај фестивал окренут је младим људима, који учешћем праве прве кораке у свету филмске уметности. Поносни смо на одзив и број пристиглих филмова. Као жири смо импресионирани начином на који нове генерације промишљају идеју пријатељства. Сви филмови ће бити приказани пред публиком, јер је пуно труда, ентузијазам и љубави у њих уткано. Остаје нам да испратимо реакцију гледалаца”, казао је уметнички директор фестивала Стефан Арсенијевић.
Новопазарац Недим Незировић, миљеник овдашње публике, није крио понос. У овом тренутку, како је рекао, има већу трему него икада у животу”. Вратио се, каже, граду у коме је све почело.
“Ово је пре свега град креативних, младих људи. Та деца са ових простора чисто су благо и зато мислим да ће овај фестивал бити још један озбиљан корак који Нови Пазар води ка чврстој позицији на културној мапи не само ове земље, већ читавог региона па света, зашто да не”.

Први ИКТ филмски фестивал довео је у Нови Пазар и госте из Турске, па су део жирија глумац Цем Уçан и турски редитељ Мустафа Цем Öзтüфекçи, чија је жеља да се упознају са стваралаштвом младих људи на овим просоторима изузетна. Гости из Турске састали су се данас и са градоначелником Бишевцем.

“Све што сам имао прилике да видим, врло је инспиративно. Драго ми је што ћу о Новом Пазару моћи да говорим и кроз овај пројекат. Уједно, публика ће имати прилику да погледа филмове из спектра турске и србијанске продукције, који обухватају различите теме, остављају много простора за размишљање”, казао је Öзтüфекçи.

За једног од најпопуларнијих глумаца турске кинематографије и светског филма, Цема Уçана, посета Новом Пазару је не само учешће на реализацији једног пројекта већ и враћање коренима, јер потиче са ових простора.
“То изазива посебну емоцију. Са друге стране, квалитет онога што приказује ИКТ гарант је успеха не само у овом моменту већ и у будућности. Теме су изузетно актуелне и конкурентне, много је сјајног материјала употребљивог и у будућности. Кратки филм је сјајна форма да младе генерације стичу искуство”, рекао је Уçан, присећајући се својих почетака, само девет година.
Верујте у себе. Добар почетак кроз крате форме гарант је да можете успети у свету филма. Нека вам то и ваши идели буду водиља. Не дозволите људима који говоре другачије, да вас спутавају”, поручио је учесницима турски глумац.
Централни догађај ИКТ филм фестивала почиње вечерас од 20 сати у Културном центру Нови Пазар.
Фестивал је званично отворен изложбом Марка Шерера, а током три дана трајања пратиће бројна културна и едукативна дешавања.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops