A- A A+

Усвојен ребаланс буџета и друге значајне одлуке

Скупштина града Новог Пазара усвојила је одлуку о првом ребалансу буџета за текућу 2021.годину. Према речима извршиоца градског буџета, градоначелника Нихата Бишевца, буџет је увећан за 372.400.000 динара.

“Досадашњи буџет пројектован је на 3.112.000.000 динара. Данашњом одлуком Скупштине буџет је увећан и износиће 3.484.400.000 динара. До увећања буџета дошло је на основу увећања прихода у претходних 9 месеци и реалне пројекције за увећање буџета у наредна три месеца. Пре свега, дошло је до повећања прихода по основу пореза на зараде, пореза на имовину, на трансфере, на добит од капиталне имовине и добитака”, рекао је градоначелник Бишевац, истичући да ће буџет бити распоређен на 17 програма према буџетским корисницима.
Градоначелник је подсетио да је овогодишњи буџет, као и до сада, суфицитаран.

„Желим да нагласим да ове године није било кредитног задужења, што је још један показатељ домаћинског односа према бужету града и новцу свих грађана Новог Пазара. Ово је до сада највећи планирани бужет града, чиме из године у годину настављамо тренд увећања буџета. Само је прошлогодишњи буџет, због тешке ситуације и епидемилошких оконости у свету, па и код нас, био умањен за нешто око 100 милиона динара.
Већи део новца који је предмет ребаланса, а реч је о 372 400 000 динара биће опредељен за капитална улагања, за шта издавајамо 156 милиона динара. За шест пројеката у циљу развоја туризма од ових средстава опредељен је 61 милион динара: 30 милиона за реализацију пројекта Куле Џепхане, 15 милиона за летњу позорницу.
Из године у годину све више средстава улажемо у развој образовања које је темељ друштва и чији је дугорочан значај несагледив, па ће за унапређење услова предшколског и школског образовања само од овог вишка бити оредељено 80 милиона динара. Значајне ресурсе улажемо у спорт и спортску инфраструктуру, јер је Нови Пазар град који рађа шампионе и који је, међу бројним спортистима изнедрио Саиду Буквић, четвороструку светску шампионку у кик – лоу“.

Одборници су разматрали и кадровске планове Градске управе за изворне и поверене послове и Службе за буџетску инспекцију.
Усвојен је и предлог одлуке која ће дефинисати униформу комуналних милиционера у Новом Пазару, ознаке на њој и начин ношења, као и боју и начин означавања њихових возила, пловила и опреме.

Осим тога, пред скупштинским сазивом нашао се и предлог одлуке које се односи на сарадњу комуналне милиције и овлашћених организација које обављају комуналне делатности у граду.
Одборници су усвојили и предлог о братимљењу између Новог Пазара и турске опстине Каратај.
Директори јавних установа поднели су извештаје о раду у претходној години.

Одлуком Скупштине града расписани су конкурси за избор директора Историјског архива „Рас“ Нови Пазар и директора Регионалног позоришта.
Усвојено је и решење о именовању ВД директора ЈКП „Водовод и канализација“, Градимира Недељковића.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops