A- A A+

Градоначелник са сарадницима обишао порушене споменике на Шестову

Градоначелник Нихат Бишевац и заменик градоначелника Игор Нововић са сарадницима, јутрос су обишли православно гробље Шестово где је неколико надгробних споменика порушено и оштећено. Они су том приликом разговарали са свештеницима протојерејом ставрофором Томиславом Миленковићем, старешином Петрове цркве и протојерејом Слободаном Ђорићем, старешином цркве Свети Никола, који су изразили жаљење због овог немилог догађаја, али и наду да ће надлежни органи што пре расветлити овај случај и починиоце казнити.

Иако се још увек не зна како је тачно дошло до скрнављења споменика, претпоставља се да је у питању људски фактор јер се на споменицима виде трагови блатњаве обуће, што указује на то да је неко намерно рушио споменике. Истрага, која је још увек у току, показаће о чему се ради.

Да подсетимо, верници су у петак приметили да су споменци оштећени и порушени, обавестили полицију која је одмах изашла на лице места и извршила увиђај. Иначе, ни на муслиманским, а ни православним гробљима у Новом Пазару, надгробни споменици углавном нису на мети вандала. Један од последњих скандала овог типа десио се пре 6 година и то на Газилару, једном од муслиманских гробаља. Тада је оштећено 34 споменика а оштетила су их два становника Тутина који су, брзом реакцијом полиције откривени и кажњени за почињено дело.

Обнављање оштећених спомен обележја тада је помогла Градска управа, а како је јутрос речено приликом обиласка гробља Шестово, и у овом случају Градска управа ће финансирати обнову споменика породицама које су претрпеле наведену штету.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops