A- A A+

Партнерство Новог Пазара и Сарајева градити и кроз институционалне оквире

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац састао се у Сарајеву са представницима Удружења грађана пореклом из Санџака У Босни и Херцеговини, и представницима политичких странака у Скупштини Кантона Сарајево.

„Сарадња је кренула добрим током али је све пореметила пандемија корона вируса. Циљ је да појединачне иницијативе у разлилчитим областима поставимо на институционални ниво. Ускоро очекујемо посету делегације Кантона Сарајево Новом Пазару и Санџаку, како би се договорили о данас изнетим, конкретним предлозима. У фокусу сарадње су образовање, култура и спорт, али и многе друге области“, рекао је граоначеник Новог Пазара Нихат Бишевац, упућујући захвалност председнику Удружења Екрему Лекићу и председнику Подружнице Нови Пазар, Сенаду Халиловићу.

Коментаришући награду „Град пријатељ“ додељену Новом Пазару, градоначелник Бишевац је рекао да је дивно што људи имају прилку и начин да упознају Новопазарце и Нови Пазар, те да препознају све његове вредности.

„Признање ласка. Традиционално пријатељство, братски односи нашег града са Сарајевом ће се наставити, јер за то имамо, сви заједно, много разлога“, поручио је градоначелник Бишевац.

Да партнерство братских градова, Новог Пазара и Сарајева требанеговати и унапређивати, сложили су се и домаћини састанка.

„Постоји јасна опредељеност, желимо да та сарадња са грађанкама и грађанима Санџака буде интензивнија. Дефинисали смо темељне закључке на којима ће почивати даља сарадња, а један од корака је организирање неке врсте парламентарне групе. Образовање и култура су нам заједнички интерес. Преко босанских културних центара и у сарадњи са факултетима желимо олакшати студентима из Санџака и смањити изазове са којима се сусрећу. Постоје различити начини да можемо побољшати постојеће везе“, казала је након састанка професорка Факултета политичких наука у Сарајеву, Јасна Дураковић.

Удружење Бошњака пореклом из Санџака препознаје снажан темељ на коме почива повезаност главног града Босне и Херцеговине са новопазарским крајем и Санџаком уопште.

„Вежу нас историја и будућност. У Сарајеву барем трећина грађана повезана је са Санџаком. Убрзо ћемо посетити Нови Пазар и желимо остварити контакте базиране не на политичком, већ првенствено на емотивном односу. Желимо да ујединимо наше писце, спојимо ствараоце филма, позоришта, спортисте. Волио бих да можемо повезати Сарајево и Нови Пазар тако да се што више истински приближе“, рекао је Самир Суљевић, заступник СДП У Скупштини Кантона Сарајево.

Наставак раније успостављене сарадње ће, на обострано задовољство и уз даље залагање постати део институционалног оквира.

„Морамо и медијски пуно порадити на сурадњи. Волио бих да имамо више слуха за Санџак и Нови Пазар, макар онолико колико је слуха за Сарајево у том крају. Важна нам је сурадња медија, новинара, да постоје заједничка гласила која ћена афирмативан начин говорити о сурадњи и потребама грађана на обе стране, који су међусопбно снажно повезани“, казао је Звонко Марић, заступник у Скупштини Кантона Сарајево, истичући да су грађани жељни напретка и да стреме европским и светским стандардима“, поручио је Марић.

 

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops