A- A A+

Имунизација и поштовање мера кључни, четврти талас достигао максимум

Стручно оперативни тим Штаба за ванредне ситуације града Новог Пазара одржао је  редовну седницу. Истакнуто је да је град, према неким показатељима, највероватније достигао максимум у актуелном таласу пандемије вируса Кодив 19.

„У наредном периоду ће највероватније доћи до такозваног заравњења а потом очекујемо и пад бројки. Нема нових мера али апелујемо на грађане да поштују мере које су на снази, да буду опрезни у контактима и окупљањима“, казао је члан Оперативног тима Февзија Мурић.

„Молим угоститеље да у својим локалима поштују мере и обезбеде грађанима услове за поштовање мера. Данас смо усвојили одлуку да, на предлог  Синдиката просветних радника Министарству просвете упутимо захтев, како би средње школе у Новом Пазару прешле на онлајн наставу. Презентујемо јавности податке о епидемилошкој ситуацији једина смо локална самоуправа која то чини свакодневно. Желимо да будемо потпуно транспарентни, али и да грађани из тих података схвате озбиљност ситуације и у складу са приликама се одговорно понашају“, казао је Мурић, апелујући на све, а посебно на младе у Новом Пазару, да се вакцинишу. Осврћући се на стање у основним школама, Мурић је рекао:

“Дали смо и налог да се прикупе подаци о броју заражених ученика у основним школама и то не само из државних здравствених установа, већ и из приватних лабораторија и ординација. Имали смо иницијативу да и ученици од 5. до 8. разреда пређу на онлајн наставу, али смо од тога одустали. Анализираћемо ове податке, па чемо, ако буду алармантни, тражити од Министарства и то”, додао је Мурић.

„Млади су снага овог града. Стојимо на располагању за све одговоре на недоумице и питања око имунизације али апелујем на студенте и средњошколце да се вакцинишу, јер је наука потврдила важност имунизације и то треба поштовати.  Апел упућујемо и најстаријима који нису имунизовани, да се заштите јер, према подацима којима располажу, највећи проценат вакцинисаних припада групи средње доби“, рекао је Мурић, истичући да је непоштовање Закона о заразним болестима и калкулисање људским правима појединачно и у целини, за читаву заједницу јако опасно.

„Треба поштовати оне људе који брину о оболелима и поштовати њихове напоре да помогну. Захвалност медијима који  су допринели да се проценат вакцинисаних у Новом Пазару повећа и надамо се да ће се тај тренд, за добробит свих, наставити“.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops