A- A A+

Међу хоспитализованим шест вакцинисаних са благим симптомима, код невакцинисаних доминира тешка клиничка слика

Сручно оперативни тим Штаба за ванредне ситуације града Новог Пазара разматрао је на данашњем заседању актуелну епидемилошку ситуацију. Са заседања је упућен апел грађанима да се вакцинишу.

„Сви параметри епидемилошке ситуације су у порасту. Од стотину осамдесет пет хоспитализованих, већина је невакцинисана и углавном имају тешку и средње тешку клиничку слику. Само је шаст вакцинисаних међу оболелима у новоопазарској болници и њихови  клинички симптоми су благи. Вирус обухвата све старосне категорије, значајан је број смртних исхода и зато, по ко зна који пут апелујемо на људе да се вакцинишу“, поручио је директор новоапзарског Завода за јавно здравље, др Шефадил Спахић, истичучи да је од око 2000 оболелиих у овом моменту, у Новом Пазару преко 90 0дсто људи који су невакцинисани.

“Нема другог излаза. Неспецифичне мере заустављају привреду, живот. Имунизација је и код нас, као и на глобалном нивоу, једино дугорочно  решење“, казао је др Спахић.

Сва јавна окупљања у организацији Града Новог Пазара су недавно отказана, укључујући концерте у оквиру фестивала „Стари град“. Стручно оперативни тим градског штаба донео је и данас препоруку да се грађани на свакодневном нивоу клоне масовних окупљања.

„Сутуација је тешка и једини начин да одговоримо је вакцинација. Ако грађани не желе да се вакцинишу, можемо очекивати погоршање епидемилошке ситуације. Разматрали смо проширење смештајних капацитета у Општој болници и Новопазарској бањи. Тренутно је тај капацитет 400 лежајева, ситуацију ћемо пратити и у складу са стањем на терену предузимати мере“, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, истичући да Град даје пуну подршку здравственом систему у борби проти ковида.

Стручно оперативни тим заседаће, према речима градоначелника Бишевца, сходно развоју ситуације.

„Пратимо ситуацију код нас а очекујемо у наредних пар дана и заседање републичког Кризног штаба. Још једном апелујем на суграђане да приме вакцину, јер сви заједно желимо да се вратимо нормалном животу, казао је градоначелник Бишевац.

Градски штаб за ванредне ситуације усвојио је предлог одлуке да све средње школе на територији града Новог Пазара пређу на онлине наставу. Предлог је упућен Школској управи.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA