A- A A+

Чавушоглу: Односи Србије и Турске на максимуму, Нови Пазар у срцу

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је данас у Новом Пазару да је веома поносан и срећан што је његова земља прва отворила генерални конзулат у граду који, како је истакао, има посебно место у срцима турског народа. Министар спољних послова започео је посету Новом Пазару састанком са представницима Градске управе.
Након отварања дипломатског представништва, констатовано је да билатерални односи Србије и Турске достигли највиши ниво у савременој историји, а да је почетак рада конзулата један од резултата.

“Наша браћа у Санџаку и грађани Турске пореклом из Санџака су чврста веза између наших земаља. Овај конзулат покрива широко подручје, од Пирота до Ужица, па се надам да ће након његовог отварања бити повећано улагање наших компанија у овај крај, што ми подстичемо, као и да ће унапредити наше везе и сарадњу”, истакао је Чавушоглу.

Шеф дипломатије Турске поручио је да је регија Санџак позната по квалитетним људима, спортистима попут Мирсада Туркџана (Јаховића) у чијој кући се конзулат и налази.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да су за политику коју води председник Србије Александар Вучић односи са Турском веом важни, као и односи са Бошњацима.
“Жеља нам је да у економским успесима и напретку Србије уживају и наши грађани бошњачке националности. Србија ће уложити 28 милиона евра у реконструкцију Опште болнице, уложено је пет милиона у реконструкцију Основне школе “Братство”, доводи се гасовод, а из месеца у месец је аутопут све ближи Дугој Пољани. Са нашим пријатељима из Турске радимо и реконструкцију пута Нови Пазар – Тутин, а Нови Пазар ће бити међу првим градовима који ће решити проблем отпадних вода”, казао је Селаковић.
Он је истакао да је трговинска размена Србије и Турске у последњих 10 година увећана 5,4 пута и да је прошле године износила милијарду и 320 милиона динара.
“Наши односи обележени су личним осећајима пријатељства и поверења међу шефовима држава (Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоан), а тај пример како да се понашају би требало да следе сваки Србин, Бошњак и Турчин. Србија и Турска деле исту визију мирног и просперитетног Балкана”, изјавио је Селаковић.

Он је додао да је уверен сам да ће будући рад конзулата дати допринос економској развоју свих општина овог краја.

Двојица дипломата су, током посете Новом Пазару, а након састанка са представницима локалне самоуправе и отварања Конзулата обишли радове на реконструкцији пута Нови Пазар – Тутин који изводи турска фирма “Ташјапи”.
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу свечано је отворио и Спортску халу чије је реновирање финансирала компанија “Догуш”, а састао се и са представницима Бошњачког националног вијећа.

 

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA