A- A A+

Подршка пољоприведним произвођачима кроз програм самозапошљавања

У оквиру пројекта “Реинтеграција – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији”, у Новом Пазару је, на основу резултата раније расписаног јавног позива додељена механизација за пет породица, опредељених да, користећи могућност самозапошљавања, покрену пољопривредну производњу, односно узгој малине.

„Поделили смо грантове који су део пројекта „Реинтеграција“ а тичу се подршке пољопривредницима. Реч је о механизацији неопходној у процесу пољопривредне производње а односи се на лица из категорије теже запошљивих група. Омогућено им је да региструју пољопривредна газдинства како би за себе и своје породице остварили приход, односно обезбедили посао. Циљ ове компоненте пројекта је самозапошљавање, а могућност да конкуришу имали су повратници по Споразуму о реадмисији, Роми и особе млађе од 30 година.

Према речима представника Међуопштинске уније пољопривредних произвођача Исмета Сајтарића, сви који су испунили усове прописане конкурсом, добили су пољопривредну механизацију.

„У питању је мотокултиватор са фрезом. Наша молба коју смо упутили тим људима јесте да према својим комшијама буду хумани, па да, уместо њих пет, механизацију користи двадест пет породица, односно комшије оних што су се пријавили. Све појединости су регулисане уговором, сваки сегмент рада и начин одржавања механизације биће пажљиво праћен. Додељена механизација је за добитнике изузетно значајна, јер започињу свој бизнис, рад у својим малињацима. Хвала Граду и партнерима, донатору, свима који су допринели да се пројекат , у корист наших суграђана, успешно реализује“, рекао је Сајтарић.

Пројекат “Реинтеграција – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији” финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој БМЗ. Носилац пројекта је АСБ Сербиа (Арбеитер-Самаритер-Бунд), имплементатор Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), а партнери на пројекту су град Нови Пазар, Регионална развојна агенција Санџака – СЕДА и Муслиманско хуманитарно друштво „Мерхамет – Санџак“.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops