A- A A+

Отварање Генералног конзулата БиХ у Новом Пазару приоритет

Нови Пазар ускоро ће добити конзуларно представништво Босне и Херцеговине. Отварање Генералног конзулата, који представља највишу је дипломатску истанцу, приоритетно је питање државног врха Босне и Херцеговине. Значај је вишеструк, првенствено за грађане, привреду али и град Нови Пазар. Истовремено, резултираће јачањем односа две државе, Србије и Босне и Херцеговине.

Управо је Председништво Босне и Херцеговине које води спољну политику те државе, одлучно је да управо у Новом Пазару отвори своје дипломатско представништво, односно Генерални конзулат. То им је, наглашава координатор за отварање Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Новом Пазару Мирослав Којић, приоритет.
”Одговорно тврдим да је, што се тиче спољне политике коју води Председништво Босне и Херцеговине, а у циљу унапређења и отварања нових допломатско-конзуларнох представништава, овај Генерални конзулат тренутно има највећи приоритет и све наше активности усмерене су управо на то да се он отвори и надам се, уз помоћ градоначелника Новог Пазара и његовог тима, али и свих људи овде у Новом Пазару да ћемо успети да то врло брзо спроведемо и све активности приведемо крају” казао је Којић.
Координатор за отварање Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Новом Пазару Мирослав Којић нагласио је још да је отварање конзулата компелексан и одговоран посао који прати низ законских и административних обавеза.

”Без обзира на све то уверени смо да ћемо то врло брзо, у што краћем року урадити, јер на простору Новог Пазара и комплетне области живи велики број држављана Србије који имају држављанство Босне и Херцеговине и управо њима ћемо олакшати све административне и статусне послове. Дакле, не морају ићи у Босну и Херцеговину већ ћем им све бити омогућено у Генералном конзулату. Ово ће, дакле, бити највећи ранг генералног конзулата који Босна и Херцеговина отвара, имаћемо и аквизицију и биометрију, што заправо значи да ћемо, између осталог, радити све путне исправе какве су пасоши, визе и друго, тако да грађани неће морати да иду у Београд већ ће све моћи да обаве овде у Новом Пазару” објаснио је Којић.

Данашња посета и разговор са координатором за отварање Генералног конзулата Босне и Херцеговине у Новом Пазару од изузетног је значаја, казао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. Градоначелник је нагласио да ће отварање Генералног конзулата резултирати јачем и бољем повезивању две државе. За грађане ће имати немерљив значај.
”Отварање Генералног конзулата Босне и Херцеговине за Нови Пазар има велики значај, али првенствено за грађане, нарочито ако знамо да велики број грађана овог дела земље, Новог Пазара и Санџака живи у Босни и Херцеговини и има двојно држављанство. Отварањем Генералног конзулата све правно административне послове моћи ће да обаве овде што черезултирати уштедом времена и финансија, а сигурно ће допринети привредном развоју јер ће бити олакшане административне и папиролошке процедуре, тако да је значај вишеструк. Град Нови Пазар даће пуну подршку Амбасади Босне и Херцеговине у Србији. Радује нас да је отварање конзулата извесно” казао је Бишевац.
Генерални конзулат највиша је дипломатска истанца у једној земљи када се тиче конзуларних послова. Генералног конзула именоваће Председништво Босне и Херцеговине, а осим њега у Генералном конзулату радиће још неколико лица на пословно техничким задацима. Службено особље биће из Босне и Херцеговине, док постоји могућност да лица ангажована на техничким пословима буду из локалне средине.
Тренутне активности усмерене су на проналажењу адекватне локације, односно простора у којем ће се налазити Генерални конзулат.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops