A- A A+

Уговори о додели средстава – гарант покретања бизниса за још 33 новопазарске породице

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац уручио је уговоре корисницима грантова за самозапошљавање са територије града Новог Пазара, у оквиру пројекта ,,РЕ!НТЕГРАЦИЈА – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији’’.
Укупно 53 лица са територије Санџака, од чега чак 33 из Новог Пазара, добило је грантове у појединачној вредности до три хиљаде еура, у виду опреме и машина. Градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац, доделио је уговоре нашим суграђанима, повратницицима по Споразуму о реадмисији.

“Желим да захвалим партнерима јер је њихово поверење у нас и наше грађане из године у годину све већи. До сада је, у периоду од неколико година и кроз различите циклусе, програме самозапошљавања, новог запошљавања и различите обуке уложено преко миллион еура. Уз даљу подршку Агенције СЕДА, добитници грантова започињу једну озбиљну причу, а међу њима је, што нам је посебно драго, значајан број жена предузетница”, казао је градоначелник Бишевац.

Сарадња са партнерима у оквиру пројекта ,,РЕ!НТЕГРАЦИЈА – подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији’’ ће, према речима градоначелника Бишевца бити настављена, уз знатно повећање вредности грантова.
Производња меда, фризерски и козметички салони, услуге шивења, аутоперионица, само су неке од бизнис идеја презентованих у оквиру овог круга подршке. Посећања ради, у претходном циклусу становницима Санџака већ је додељено 45 грантова, што значи да је само у оквиру ове компоненте пројекта укупно 98 породица са територије Санџака, створило независан извор прихода и прилику да оствари боље услове живота.

“Осим тога, 50 лица је прошло програме преквалификације и доквалификације, чиме су ојачали своје компетенције на тржишту рада и шансе за запослење. У оквиру пројекта покренута су три добросуседска клуба, у којима је за сада више од 2 000 деце похађало едукативне, креативне, еколошке и друге радионице, а додатни ангажман или запослење пронашао значајан број младих, образованих становника Санџака, који осмишљавају и реализују радионице сваког месеца. Циљ ових радионица је да пружи подршку интеграцији деце и младих у образовни систем и локалну заједницу”, рекао је члан Градског већа Февзија Мурић. У току је, као део истог пројекта, “Креативно Ре!нтеграција лето” у оквиру ког грађани Новог Пазара и општина, Тутин и Сјеница, могу присуствовати разним изложбама, културним, едукативним и другим догађајима. Поред директне помоћи социјално угроженим породицама из повратничке популације, у оквиру пројекта ради се и на јачању локалних капацитета у области социјалне заштите, кроз стручне семинаре и развој локалних стратешких докумената.

Пројекат „РЕ!НТЕГРАЦИЈА - Подршка одрживој (ре)интеграцији повратника у Србији” спроводи немачка организација Удружење самарићанских радника (АСБ) и удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), у сарадњи са градом Новим Пазаром, општином Тутин и општином Сјеница, и локалним партнерима на Пројекту, Регионалном развојном агенцијом Санџака – СЕДА и Муслиманским хуманитарним друштвом ”Мерхамет – Санџак”. Пројекат финансира Савезно Министарство за економску сарадњу и развој Републике Немачке у оквиру програма Енгагемент Глобал.

Приликом потписивања уговора присутнима су се, осим градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца и члана Градског већа Февзије Мурића обратили представници партнера на пројекту, Миодраг Недељковиц, директор ИДЦ-а и Алмир Шаћировић испред Агенције СЕДА.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA