A- A A+

Нови Пазар и Сарајево – братски градови на делу

Током своје прве званичне посете нашем граду, градоначелница Сарајева Бењамина Карић састала се са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем. Разговори на тему сарадње братских градова, као и конкретни планови на којима почива партнерство, темеље се, поручено је, искључиво на потребама грађана.

„Имамо мноштво могућности да повезујемо наше градове, посебно кроз различите образовне, културне и спортске програме. Радићемо на повезивању младих, спортиста и културних радника у наредном периоду“, казала је Бењамина Карић, градоначелница главног града Босне и Херцеговине. Она је истакла да је Нови Пазар град добродошлице и срдачности, те да се она током посете осећа као код своје куће. Зато, између осталог, према речима градоначелнице Сарајева „Новопазарке и Новопазарце грађани Сарајева осећају као свој, братски народ“.

Да два града, сем заједничког оснивача повезује много тога, од историје и традиције до културе и спорта, подсетио је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

„Братски градови повезани су и чињеницом да много Новопазараца живи у Сарајеву. Управо су ти људи, пореклом из овог краја, најчвршћи мост сарадње две земље и два града. Мултиетничка нит и мултикултуралност карактеристике су оба града, на шта смо такође, изузетно поносни. Сарадњу у различитим областима, обраћајући посебну пажњу на интересовања и потенцијале младих, унапредићемо у наредном периоду“, поручио је градоначелник Бишевац и подсетио да је блискост заједница дошла до изражаја у, по Нови Пазар, најтежем тренутку.

„Група лекара из Босне и Херцеговине дошла је у наш град прошле године, у моментима највећих размера пандемије у Новом Пазару. Поред медицинске помоћи грађанима, Кантон Сарајево је Новом Пазару пружио и драгоцену новчану помоћ, што никада нећемо заборавити. Дешавања у протеколом периоду додатно су зближила Новопазарце са грађанима Сарајева“, истакао је градоначелник Нихат Бишевац.
Градоначелници два града обишли су, након званичног дела састанка, новопазарску Стару чаршију.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops