A- A A+

Пројектом „И ти се питаш“ до школске библиотеке

У оквиру пројекта “И ти се питаш”, који су реализовале Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и град Нови Пазар, ученицима новопазарских средњих школа омогућено је да, по први пут, учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину. Ученици су искористили могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да, на тај начин, изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију. Први у низу завршених пројеката је пројекат ученика Угоститељско – туристичке школе, који су предвиђеним средствима опремили школску библиотеку.

„По први пут се дешава да ученици учествују у креирању буџета. Град је, у сарадњи са УСАИД омогућио да шест средњих школа и њихови ученички парламенти реализују пројекте. За сваку школу издвоијено је по 500 000 динара“, казала је Улфета Демчовић, чланица Градског већа задужена за образовање.

Директор Угоститељско – туристичке школе истиче да је у школи било могуће уз помоћ професора доћи до одређених књига, са да је захваљујући овом пројекту коначно направљена библиотека.

„Управа се активно укључила и помогла реализацију пројекта. Определили смо једну просторију за библиотеку, помогли опремање простора полицама и од дела новца купили 750 наслова. Бројни су донатори, од којих смо књиге добили на поклон и у овом тренутку располажемо фондом од 3 200 књига“, рекао је директор школе Исо Ћоровић.

Званично отварање библиотеке оформљене у оквиру пројекта „И ти се питаш“, најављено је за 1. септембар и почетак нове школске године.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops