A- A A+

Највећа награда као најбољи подстрек

Новопазарско Регионално позориште и Културни центар Нови Пазар победници су  66. “Стеријиног позорја” одржаног у Новом Саду, где је за најбољу проглашена представа  „Ако дуго гледаш у понор“.

Пуно година рада, одрицања и тежње да позоришној публици презентују квалитет обједињено је у извођење настало по роману Енеса Халиловића, у копродукцији  Регионалног позоришта и Културног центра Нови Пазар. Режују за, према оцени жирија, најбољу представу на Балкану, потписује Златко Пејаковић.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, подсетио је након пријема организованог у част чланова и руководства Регионалног позоришта, да је освојена најпрестижнија награда у области позоришне уметности на овим просторима.

„Поносни смо на Регионално позориште. Овакве нагрде оправдавају наше напоре да за развој културе издвајамо више средстава из буџета него друге локалне самоуправе. Није ово једино признање Регионалном позоришту, већ резултат континуитета и квалитета који су стручни кругови препознали. За град, признање је изузетно значајно и наставићемо да подржавамо овакве пројекте“, казао је градоначелник Нихат Бишевац.

Глумци, чланови Регионалног позоришта од његовог оснивања истичу да су свесни одјека који пре свега међу младима има њихов рад.

„Многим младим људима који настављају нашим корацима ова награда је подстрек. Себи смо доказали да вредимо више него што смо мислили и ово је круна дугогодишњег рада. Са друге стране, ово је велика презентација нашег дивног града и културе“, казала је чланица Региноналног позоришта Нови Пазар, Лемана Бећировић, истичући да, када спредстава настаје, актери не размишљају о наградама већ о квалитетном извођењу и задовољству публике.

„Представу смо направили да и ми, као и публика, уживамо у њој. Желели смо да кажемо истину а ова представа говори о истини. Све што је претходило Стеријиној награди, исте реакције публике у градовима, овације у Битефу, потврђивало је квалитет“, рекла је Бећировић.

Њен колега Душан Живанић истиче да су чланови Регионалног позоришта у свој успех веровали с разлогом.

„Коментари људи, оцене публике потврђују да смо урадили прави ствар, поставили себи и другима задатак за будућност. Нисмо се погордили  али смо показали квалитет“, рекао је Живанић.

Директор Регионалног позоришта Сеадетин Мујезиновић потврђује да је „након вишеминутног аплауза публике на крају представе све било јасно“.

„Захваљујем се градоначелнику, његовим сарадницима и на настојању да нам одају признање за остварени успех. Подетили смо се да је представа „Лавина“ 2020. године била на листи пет најбољих, да смо играли низ других квалитетних представа. Играли смо и на управо завршеном Белефу и опет није изостало задовољство публике. За позориште али и људе који воде овај град то јесте обавеза, да квалитетно сарађујемо и у наредном периоду. За све нас ово је изузетан подстрек“, казао је Мујезиновић.

Према његовим речима један од чинилаца великог успеха је копродукција са новопазарским Културним центром – размена креативних идеја, креативности, јер је „позориште жива ствар“.

Појединачно, Рифат Рифатовић, члан Регионалног позоришта добитник је признања за улогу у представи „Ако дуго гледаш у понор“, његовој колегиници Анђели Марић припала је награда за најбољу младу глумицу, награда за режију уручена је Златку Пејаковићу а није изостало ни признања у области сценске музике.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops