A- A A+

У Новом Пазару одржан састанак националних и локалних партнера програма "Подршка подстицајном родитељству кроз игру"

Састанку којим је обележен и овогодишњи Месец пријатељства, присустовали су Милка Миловановић Минић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици, Јелена Мијатовић, потпредседница Одбора за права детета Народне скупштине, Јоси Буркхард, заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији, представници Града Новог Пазара - председница Скупштине Анела Халиловић Шемсовић, заменик градоначелника Игор Нововић и члан Градског већа Мирсад Јусуфовић, као и бројни стручњаци из система здравствене и социјалне заштите и предшколског образовања које у Новом Пазару спроводе програм "Подстицајно родитељство кроз игру".

На састанку су национални и локални партнери разменили прва искуства међусекторског спровођења програма и разговарали о најбољим стратегијама усаглашеног деловања на националном и локалном нивоу.

“Министарство за бригу о породици и демографију” као стратешко министарство у Влади Републике Србије снажно подржава родитеље и даје подстицај родитељству за развој деце и добробит породице”, казала је државна секретарка у поменутом министарству Милка Миловановић Минић. Она је додала да ово министарство подржава пројекат и на тај начин што је иницијатор Националног Управног одбора који чине преставници релевантних министарстава а који ће надаље настојати да врло пажљиво прати имплементацију активности на локалу.

Град Нови Пазар је поред  УНИЦЕФ-а и Влада Републике Србије дао велику подршку овом пројекту. “Родитељство је ипак једно од суштинских питања и суштинског значаја за било које друштво. У принципу, ако се трудимо да створимо боље услове за будућност наше деце онда треба и да радимо на том пољу да наша деца израсту у што боље људе, а ако хоћемо то да радимо онда то морамо кроз овакву врсту пројеката и да лечимо своју душу међу децом”, казала је Анела Халиловић Шемсовић, председница Скупштине Града Новог Пазара.

Есма Плојовић је медицинска сестра васпитач у ПУ”Младост” у Новом Пазару и она је један од тренера овог програма. Била је у прилици да програм шири на практичаре из установе у којој ради где је један број практичара већ прошао обуку а у наредном периоду план је да се програм прошири на све практичаре у вртићу, као и на родитеље.

Заједнички закључак присутних је да је неопходно повећати улагања у континуирану едукацију свих који се баве децом, било да се ради о патронажној служби, предшколској установи или запосленима у институцијама социјалне заштите. Такође је неопходно и успоставити систем координације свих служби и сталног мониторинга њиховог рада.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops