A- A A+

Нови Пазар добија топлану на биомасу – корист вишеструка

Потписан је уговор о изградњи топлане на биомасу у Новом Пазару, која ће због искључења мазута омогућити смањење аерозагађења и декарбонизацију, те повећати капацитет испоруке топлотне енергије за више него дупло.

Уговор о изградњи вредан седам милиона евра потписан је данас у Владе Србије у Београду.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да је циљ Владе Србије да сви градови и општине буду зелени.

“Ова инвестиција омогућиће да емисија сумподиоксида буде нула, док ће угљендиоксид са 6.000 тона годишње бити сведен на 500 тона”, истакла је она и додала да је поносна на уговор за Нови Пазар.

Потпредседница Владе Србије, Зорана Михајловић оценила је да је реч о значајном кораку у процесу одрживог коришћења енергије и ка зеленој агенди, јер ће се уз здравију животну средину квалитетније производити топлотна енергија.

“Седам милиона евра није мали новац, али су бенефити за грађане огоромни”, истакла је она и додала да ће корист имати како садашње тако и будуће генерације.

Градоначелник Нихат Бишевац истиче да је данас велики дан за Нови Пазар јер пројекат има вишеструки значај.

“Нова топлана омогућиће да се са садашњих 100.000 пређе на 240.000 квадратних метара стамбеног и пословног простора које ће моћи даљински да се греје. Битно је и за заштиту животне средине јер биомаса доноси мање загађење од мазута који сада користимо”, рекао је градоначелник Бишевац.

Градоначелник Бишевац је додао да је бенефит и пресељење топлане чија је досадашња локација у центру града, као и да ће грејање на биомасу бити рентабилнији јер је град до сада субвенционисао топлану због цена мазута.

Директор немачког KfW Рудигер Хартман навео је да је читав програм промовисања грејања на биомасу вредан 27 милиона евра, те да део новца бесповратно даје и Швајцарска. Према његовим речима, нова топлана на биомасу допринеће декарбонизацији, квалитету ваздуха а кроз рентабилност и појефтињењу.

“Биће створени вишеструки економски ефекти за развој Новог Пазара”, рекао је Хартман.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops