A- A A+

Девети бициклистички маратон кроз Нови Пазар

Траса овогодишњег, деветог по реду бициклистичког МТБ Чикер маратона „- Бициклом кроз Србију и Црну Гору“ пролази и кроз Нови Пазар.

„Увек смо изузетно задовољни пријемом у Новом Пазару, као и одзивом учесника. Због актуелне епидемиолошке ситуације, овогодишњи маратон одржава се само на територији Србије, иако смо прошле године поред Црне Горе имали у плану и учешће Босне и Херцеговине. Надамо да ћемо наредне године тај план реализовати. Манифестација има међународни карактер и учинићемо све да тако остане“, казао је Радослав Голубовић, председник  бициклистичког клуба „Чикер“ из Краљева.

За љубитеље планинског бициклизма, маратон чији је домаћин и Нови Пазар, представља право задовољство.

„Циљ трке је, сем промоције здравог живота и спорта, презентација културно историјских знаменитости града и окружења. Учесници ће данас, из Новог Пазара трку наставити пут Сјенице и завршити је у Пријепољу“, казао је директор Спортског савеза Нови Пазар, Емир Мехмедовић.

Према речима  Хариса Гегића, директора Регионалне туристичке организације, трка у Новом Пазару реализује се у сарадњи са локалним самоуправама Новог Пазара, Тутина и Сјенице, локалним туристичким организацијама и домаћим бициклистима и то након двогодишње паузе.

„Уводимо циклотуризам као нешто ново на овом подручју, уз промоцију природних лепота и културног наслеђа, али и презентацију дружења и авантуристичког духа“, казао је Гегић.

Први “МТБ Чикер маратон” организован је 2011. године, као најбољи пројекат прекограничне сарадње, који је подржала Европска Унија. Овогодишња манифестација, како је најављено, броји око 80 учесника. 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops